A Vatikánban tanácskoztak az eutanáziáról a világ vezető orvosai

A pápa is üzent a megosztó kérdésben az Orvosok Világszövetségének rendezvényén.

Nemzetközi konferenciát rendeztek november 16-17-én a Vatikánban, a napjainkban sokat vitatott eutanáziáról és az orvosilag asszisztált öngyilkosságról. Az Orvosok Világszövetsége, a Pápai Tudományos Akadémia és a Német Szövetségi Orvosi Kamara közös rendezvényén orvosi, teológiai, jogi és etikai szempontok alapján vitatták meg az említett eljárásokat és tettek ajánlásokat nemcsak orvosok, hanem jogászok, teológusok, filozófusok és orvosetikai szakértők is. Az Orvosok Világszövetsége jelenleg etikátlannak tartja az aktív eutanáziát – tagjait pedig arra buzdítja, hogy tartózkodjanak tőle, még akkor is, ha a saját országukban legálisnak minősül.

000hosp

„A helyszínválasztás egyben világos üzenet is, jól jelzi a szervezet álláspontját az eutanázia ellentmondásos kérdésében” – mondta a Kanadai Orvosok Szövetségének alelnöke, Jeff Blackmer felszólalásában, majd így folytatta:. „Ez olyan, mintha az emberi jogokról folytatnának vitát Észak-Koreában. Nem egy semleges környezet” – fogalmazott a szakember az AFP szerint. Kanadában engedélyezett a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket a betegségük végstádiumában gyógyszerekkel halálba segíteni.

Az eutanázia támogatói a többi közt azzal érveltek, hogy azok, akiken elvégzik az eljárást, általában elviselhetetlen szenvedésen mennek keresztül, és hosszú ideig megfigyelés alatt állnak. Az ellenzők között volt, aki azt a kérdést tette fel, hogy együttérzésből elfogadható-e egy ember megölése, a hippokratészi eskü megsértése.

000eut

A rendezvényen közvélemény-kutatások eredményeit is ismertették – ezek alapján úgy tűnik, hogy a liberális demokráciákban egyre többen értenek egyet azzal, hogy az embereknek joguk van dönteni az életük befejezéséről is – az orvostársadalom azonban megosztott, a Vatikán pedig határozottan elítéli az ilyen eljárásokat. Ez utóbbi a pápa leveléből is kiderült, aki a katolikus egyház általa gyakran hangoztatott álláspontját közvetítette a konferencia résztvevőinek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. ÉN úgy gondolom, hogy mindenkinek jogában áll,eldönteni,hogy akar-e továbbszenvedni,vagy nem. A pápának,nem kellene beleszólni,és persze,senkineksem kellene bele,szólni.Nem az ó korban,vagyunk. Mert mindenki,a saját életé-ért felel,majd az Isten előtt.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez