Letartóztattak 14 embert a 2012-as agyhártyagyulladás-járvány miatt

A szennyezett szteroidok miatt 64 ember halt meg. A szert nem testépítőknek adták, hanem főleg hátfájásban szenvedő embereknek.

Az amerikai hatóságok letartóztattak 14 embert annál massachusettsi gyógyszeripari cégnél ahol több mint hétszáz megbetegedést okozó gyógyszereket gyártották – jelentette a CNN. Az őrizetbe vett, és az esettel kapcsolatban vád alá helyezett emberek között vannak a New England Compounding Center (NECC) tulajdonosai is, akik az eset miatt börtönbüntetés elé néznek.

Az amerikai közegészségügyi hivatal közlése szerint két éve 751 ember fertőződött meg a gyógyszertár által terjesztett szteroid injekciók miatt, amelyek gombás agyhártyagyulladást okoztak az áldozatoknál, akik közül 64-en nem élték túl a betegséget. Az első megbetegedést 2012 szeptemberében jegyezték fel, ami után a cég visszahívta a szennyezett termékeket, de addigra már több mint tízezer embernek beadták a fájdalomcsillapításra használt készítményeket. A járvány húsz államot érintett.

Egy hónappal később egy vizsgálat megállapította, hogy a cég súlyosan megsértette a gyógyszeripari előírásokat és jogszabályokat, veszélyeztetve ez a közegészséget. Az év végére a cég csődvédelmi eljárást indított.

A mostani peranyagok szerint a cég a termelékenységet helyezte előtérbe a biztonsági és tisztasági előírások kárára, és a vezetők arra utasították az alkalmazottakat, hogy “a termelést helyezzék a takarítás és a fertőtlenítés elé”. A vád szerint a cég lejárt szavatosságú összetevőket használtak a gyógyszerek elkészítésére, és a kész termékeket nem sterilizálták megfelelően.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez