Trump iráni döntése után Merkel és Putyin újra egymásra talált

A német kancellár és az orosz elnök hosszas telefonbeszélgetést folytatott egymással arról, hogy mi legyen az Iránnal megkötött nukleáris egyezménnyel azt követően, hogy Trump jelezte: az USA kilép ebből.

Ráadásul kiderült, hogy az USA elnöke véresen komolyan gondolja a szankciókat: az Egyesült Államok új berlini nagykövete erre figyelmeztette a német vállalatokat. Ha nem hagyják el novemberig Iránt, akkor szankciókra kell számítaniuk az Egyesült Államok piacán. Ez a nyugati együttműködés vége – állítják sokan Európában, de Angela Merkel nem így gondolja. Megpróbálja megmenteni az iráni nukleáris egyezményt oly módon, hogy Oroszországot és Kínát bevonva rádöbbenti Donald Trumpot: ezúttal túlságosan messzire ment!

A német, a brit és a francia külügyminiszter kedden találkozik az iráni diplomácia vezetőjével Brüsszelben. Maga Merkel május 18-án Szocsiba repül és ott eszmét cserél Vlagyimir Putyinnal. Mindenekelőtt arra akarja rábeszélni az orosz elnököt, hogy gyakoroljon nyomást Iránra: Trump döntése ellenére ne mondja fel az atomalkut. Irán gazdaságilag nehéz helyzetbe kerül, ha az USA újra szankciókat alkalmaz vele szemben és azokkal a cégekkel szemben is, melyek vele kereskednek. Ebben a tekintetben a hatodik aláíró félnek, Kínának kulcsszerepe van.

Peking nemrég írt alá egy tízéves gazdasági együttműködési egyezményt Iránnal 600 milliárd dollárról. Kína a legnagyobb vásárlója az iráni kőolajnak. Peking döntésétől tehát nagyon sok függ, de a kínaiak közben az Egyesült Államokkal közvetlenül tárgyalnak a kereskedelmi háború elhárításáról. Kína számára abszolút prioritás az amerikai kapcsolat, ezért az USA-ban tárgyal Liu Ho, a gazdaság első számú irányítója. Nyilván ettől is függ, hogy Kína milyen álláspontot foglal el az iráni atomalku ügyében. Pekingben bírálták Trump döntését, de nagy kérdés, hogy hajlandóak-e egységfrontot alakítani az EU-val és Oroszországgal az Egyesült Államokkal szemben. Trump iráni döntése mindenesetre lázas diplomáciai aktivitást váltott ki, de talán ez is volt az egyik célja. Az iráni nukleáris egyezmény ugyanakkor féléves türelmi időt hagy a feleknek vagyis novemberig még nagyon sok minden történhet. Akár Donald Trump is meggondolhatja magát.

Fotó: 2006, Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez