Pompeo: Európával közösen akarunk egy új iráni egyezményt

Az Egyesült Államok külügyminisztere, aki a Fox televíziónak nyilatkozott, azt hangsúlyozta, hogy az iráni atomalku felmondása nem az európai szövetségesek ellen irányult.

“Trump elnök azzal bízott meg, hogy új és jobb egyezményt hozzak tető alá az európai szövetségesekkel. Ez az egyezmény kiterjedne nemcsak a nukleáris fegyverre, de a rakétákra és Irán közel-keleti szerepére is!” – mondta az USA külügyminisztere. Aki azt állította, hogy Irán szerepe és befolyása megnőtt a Közel-Keleten azóta, hogy 2015-ben aláírták a nukleáris egyezményt. Ugyanezt fejtegette John Bolton, Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is, aki az ABC televízióban mondta el a véleményét Iránról. Kiderült, hogy Amerikát nem annyira az atomalku érdekli, hanem az iráni rakéták és Irán katonai szerepe Szíriában és Jemenben.

Közben Irán külügyminisztere körutat tesz azokban az aláíró országokban, ahol elutasították Trump döntését. Kína, Oroszország és az EU Mohammad Dzsavad Zarif külügyminiszter körútjának a célpontja, mert Irán mindenképp szeretné elkerülni az elszigetelődést.

Merkel kancellár pénteken Szocsiban Putyin elnökkel találkozik, hogy egyeztesse álláspontját Irán ügyében. Novemberig még van idő – hangoztatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Néhány hét alatt össze lehet hozni az új egyezményt Iránnal, ha minden érintett fél ezen munkálkodik – hangoztatta az USA külügyminisztere, megfeledkezve arról, hogy a korábbi egyezmény kimunkálása éveken át húzódott, hiszen rengeteg ellentétes érdeket kellett összeegyeztetni.

A kérdés az, hogy ki szigetelődik el jobban: Donald Trump az egyoldalú döntésével vagy Irán, melynek gyengítése az amerikai elnök egyik legfőbb célja. Moszkvában mindenesetre megértették Trump üzenetét. Putyin tanácsadója közölte: nem szállítanak S300-as rakétavédelmi rendszert Szíriának. Ezt Netanjahu izraeli kormányfő érte el Moszkvában, ahol korábban megígérték Aszad elnöknek és fő közel-keleti szövetségesének, Iránnak, hogy leszállítják az S300-as rakétavédelmi rendszert, mely megakadályozná az izraeli légierő akcióit iráni katonai célpontok ellen Szíriában. Putyin tehát így reagált Trump iráni döntésére, miközben az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke rendszeresen egyeztet az iráni vezérkari főnökkel a közel-keleti helyzetről.

Fotó: Mike Pompeo / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez