Mit keres Erdogan választási plakátján Özil?

Németországban sokan bírálják Özilt és Gündogant, a két török származású futballsztárt, akik részt vállaltak Erdogan elnök választási propagandakampányában. Mindkét játékos a németek futball válogatottját erősíti, ezért a Németországban őket már saját embernek tekintik.

Különösen azt nehezményezi a német közvélemény, hogy Erdogan autokratikus rendszere mellett kampányolnak a török származású német futballsztárok.

A német közvéleményt egy másik ügy is izgatja Erdogan elnökkel kapcsolatban, mert a Süddeutsche Zeitung megírta: német kémprogrammal figyeltette az ellenzéket a hatalom Törökországban. Az elmúlt hetekben sok ellenzékit ítéltek hosszú börtönbüntetésre Törökországban, ahol Erdogan elnök mindenkivel brutálisan leszámol, aki megkérdőjelezi a hatalmát. Az EU gyakran bírálja Erdogan rendszerét és a csatlakozási tárgyalások a holtpontra jutottak.

De akkor miért ad el kémprogramokat a török titkosszolgálatnak a Finfisher nevű német cég, melynek a székhelye Münchenben van? – kérdi a Süddeutsche Zeitung. Arra utalva, hogy a cég kizárólag állami megrendelésre dolgozhat, vagyis kémprogramjait nem értékesítheti a szabad piacon. Ki adott engedélyt arra, hogy a törökök megszerezhessék a kémprogramokat, melyek sok ellenzéki vesztét okozták Erdogan önkényuralmi rendszerében? A vizsgálat megindult, hiszen a német törvények tiltják a kémprogramok eladását autokratikus rendszereknek. Az amúgy is feszült német-török viszonyt tovább terheli ez a két ügy, de ami ennél sokkal fontosabb: a Merkel-Erdogan menekültegyezményt mindkét fél betartja, vagyis évi 3 milliárd euróért Törökország megakadályozza az újabb migránsinváziót az EU irányában. Erdogan elnök rendszere erre a célra pompásan meg is felel…

Fotó: Mesut Özil / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez