A migránsok miatt szúrtak nyakon egy politikusnőt Németországban

A kölni polgármester-jelölt támadója beismerte, hogy idegengyűlölet vezényelte. A történtek ellenére ma megválasztják a német város új vezetőjét.

Az amúgy függetlenként induló Henriette Reker Angela Merkel kancellár Kereszténydemokrata Uniójának (CDU) egyik standjánál kampányolt tegnap egy piacon, amikor a támadó odasétált hozzá, és nyakon szúrta. A politikusnőt kórházba vitték, állapota stabil. Egy másik nő is súlyosan megsebesült, három másik embert pedig kisebb sérülések miatt kellett ellátni.

Németország negyedik legnagyobb városában ma választanak polgármestert. Az 58 éves Rekert nemcsak a CDU támogatja, hanem két másik párt is. A politikus az önkormányzatban a szociális ügyek osztályát vezeti, ő a felelős az integrációért és a menekültek elhelyzéséért is.

A 44 éves német támadó évek óta munkanélküli, és ezért a hazájában letelepedett külföldieket okolja. Norbert Wagner rendőrfőnök szerint az idegengyűlölet motiválta. Thomas de Maiziere belügyminiszter azt mondta: a késelés a németországi demokrácia elleni támadás volt, és ő már jó ideje aggódott azért, hogy a menekültellenes gyűlöletbeszéd erőszakba torkollhat. A gyáva támadás pedig a menekültekről folyó vita radikalizálódásának az újabb jele.

Németország minden más európai uniós országnál több menekültet és más migránst fogadott be, és az áradat már akkora, hogy gondot jelent az elhelyezésük. Az év végéig becslések szerint 800 ezer – 1 millió ember érkezik. A németek többsége üdvözli a menekülteket, de Merkel kancellár nyitott ajtók politikája ellen nemcsak a szélsőjobb tiltakozik, hanem a kormányfő konzervatív szövetségesei közül is sokan. Több támadás is volt a közelmúltban az újonnan érkezettek ellen, gyújtogatásoktól kezdve az idegenellens graffitikig.

A politikusok elleni támadások ugyanakkor meglehetősen ritkák arrafelé. De nem a tegnapi volt az első: Wolfgang Schaeuble akkori belügyminisztert egy lövöldöző kényszerítette tolószékbe az 1990-es választási kampányban. Ugyanannak az évnek az októberében pedig Oskar Lafontaine akkori ellenzéki poltikust késelte meg egy elmebeteg nő, történetesen éppen Kölnben.

A mai polgármester-választást  a történtek ellenére megtartják Némtország negyedik legnagyobb városában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez