Lassan vezethetnek – autószalont rendeztek a szaúdi nőknek

Szaúd-Arábiában most nyártól vezethetnek autót a nők egy uralkodói rendelet értelmében. Korábban szigorúan büntették őket, ha volán mögé ültek. A héten azonban már autóvásárt is rendeztek nekik.

A háromnapos autószalon nemcsak új kocsikkal kápráztatta el az új piacot jelentő nőket Rijádban, de autósiskolát is ajánlott nekik. Hisz aki még külföldön nem szerzett jogsit vagy titokban nem tanult meg vezetni a férjtől vagy a papától, annak gyorsan kell most a hátrányt behoznia.

Csaknem százezer látogató volt kíváncsi a kiállításra, melyen az összes szaúdi nagykereskedő különleges ajánlatokkal állt elő. Ott tolongtak persze az ügyfelet halászó biztosítók és alkatrész-kereskedők is, a gyerekeket pedig külön programok kötötték le, amíg a mama autót választott.

Az új kocsijukat június 24-től hajthatják majd a nők, addigra az összes feltétel adott lesz ehhez – ígérte a közlekedésrendészet főnöke. A királyi rendelet tavaly szeptemberben született és több évtizedes diszkriminációnak vetett véget. A sivatagi királyság volt a Föld egyetlen olyan országa, amely büntetés terhe mellett tiltotta a nőknek az autóvezetést. Az érintettek persze nem nyugodtak ebbe bele, de korábban hiába is tiltakoztak.

Most 18 év lesz az alsó korhatár, országszerte öt városban nyíltak eddig különleges autós iskolák. A tanárok azok a nők, akik külföldön már szereztek jogosítványt. Viszont ha a forgalomban is akarják kamatoztatni idegenben kapott papírjaikat, nekik is le kell vizsgázniuk, hogy helyi vezetői engedélyhez juthassanak. Erre is sokan fognak jelentkezni: nyílt titok volt már korábban is, hogy sok nőnek volt külföldön megszerzett jogsija Szaúd-Arábiában.

Képünk illusztráció / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez