Amerika ki akarja szorítani az oroszokat az európai gázpiacról

Ezt állítja Németország gazdasági minisztere.

Az Egyesült Államok energiaminisztériumának helyettes vezetője megfenyegette Oroszországot és Németországot: szankciókra számíthatnak az Északi Áramlat 2 gázvezeték miatt. Válaszul Peter Altmaier német gazdasági miniszter az ARD televíziónak elmondta: ha Amerika a maga gazdasági érdekeit állítja az első helyre, akkor ne csodálkozzon, ha Európa is ugyanezt teszi! Az Északi Áramlat 2 gázvezeték kapcsán Merkel egykori kabinetfőnöke hangsúlyozta: az orosz földgáz érkezése Európa érdeke – nemcsak Németországé, de sok más EU-tagállamé is. Az Egyesült Államok azonban a saját cseppfolyósított földgázát akarja eladni és ezért bírálja az Északi Áramlat 2 földgáz-vezetéket, mely a Balti-tenger alatt köti össze Oroszországot és Németországot.

Ugyanerről a témáról tárgyalt Merkel kancellár Szocsiban Putyin elnökkel. Oroszul beszélgettek, mert Merkel fizikus tanulmányainak egy részét Leningrádban, a mai Szentpéterváron végezte. Putyin is jól beszél németül, hiszen a nyolcvanas években a KGB drezdai parancsnokságát vezette az akkori NDK-ban.

Nemcsak a földgáz-vezeték ügyében egyeznek meg Németország és Oroszország érdekei, de az iráni atomalkuéban is. Mind Berlin, mind Moszkva elítélte Trump kilépését az atomalkuból. Most  Merkel kancellár és Putyin elnök is arra törekszik, hogy egységfrontot hozzon létre Trump döntésével szemben. A jövő héten Bécsben találkoznak az aláíró felek – természetesen az amerikaiak kivételével. Megpróbálják megmenteni a 2015-ben aláírt iráni atomalkut, egyúttal pedig tudatni Amerikával, hogy ha kizárólag saját érdekeit nézi, akkor ne számítson arra, hogy mások másként járnak majd el…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez