Elítéltek egy katolikus érseket, mert eltitkolta paptársa pedofil praktikáit

Kétéves börtönbüntetést kaphat Philip Wilson érsek Ausztráliában, Adelaide városában, mert a hetvenes években eltitkolni igyekezett egyik pap társa pedofil ügyeit. Később a szóban forgó papot kilenc ministránsfiú szexuális molesztálásáért elítélték és börtönben halt meg 2006-ban.

Philip Wilson a legmagasabb rangú katolikus egyházi vezető, akit elítélt egy bíróság, mert a pedofil ügyeket nem leleplezni, hanem eltitkolni igyekezett. A védelem arra hivatkozott, hogy az érsek Alzheimer-kórban szenved, ezért képtelen visszaemlékezni arra, hogy mi is történt a hetvenes években.

Ausztráliában egy másik magas rangú katolikus vezetőt is bíróság elé állítottak pedofil ügyek gyanújával: George Pell bíboros, a Vatikán kincstárnoka szabadságot kapott a pápától, hogy tisztázza magát a vádak alól. Pell bíboros korábban Melbourne és Sydney érseke volt. Tavaly egy jogi bizottság alapos jelentést készített az egyházak pedofil ügyeiről Ausztráliában. Több ezer vallomást hallgattak meg: 4400 esetben regisztráltak pedofil praktikákat, melyeket valamelyik egyházhoz tartozó papok követtek el. Ausztrália konzervatív miniszterelnöke nemzeti tragédiának nevezte a jelentést, melynek alapján most született meg az első ítélet: bűnösnek mondták ki Adelaide érsekét, mert paptársának pedofil praktikáit nem jelentette a rendőrségnek hanem ehelyett igyekezett eltussolni az ügyet még a hetvenes években Ausztráliában.

Fotó: a Szent Péter székesegyház Adelaide-ben / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez