Macron: Oroszország Európához tartozik

A francia elnök részt vett azon a kelet-nyugati gazdasági fórumon Szentpéterváron, ahol a világ GDP-jének az egyharmada volt jelen.

Franciaország és Japán volt a díszvendég, de rajtuk kívül részt vett a szentpétervári gazdasági csúcstalálkozón Vang Csisen kínai alelnök is. Putyin volt a vendéglátója a nagy kerekasztalnak, melyen Christine Lagarde képviselte az IMF-et, Emmanuel Macron Franciaországot és az Európai Uniót, Abe Sinzo japán miniszterelnök a világ harmadik legerősebb gazdaságát, és Vang Csisen alelnök Kínát, mely immár az USA vetélytársának számít a globális gazdaságban.

Emmanuel Macron francia elnök hangsúlyozta: mindenképp fokozni kívánják a befektetéseket Oroszországban, és azt szeretnék, ha Franciaország az elsők közé kerülne ezen a téren. “Oroszországnak Európában a helye!”- hangsúlyozta a fiatal francia elnök. Válaszul Putyin arra mutatott rá, hogy Európa és benne Franciaország sok szankciót alkalmaz Oroszországgal szemben. Ennek eredményeképp az egykor évi 450 milliárd dolláros kereskedelem a felére csökkent. Ezzel szemben Kína lett Oroszország első számú külföldi partnere, évente csaknem 100 milliárd dollárral.

Putyin nemrég Merkel kancellárt fogadta Szocsiban, hogy erősítse a két állam kapcsolatait, amelyekben jelenleg fontos szerepet kap az Északi Áramlat 2 /Nord Stream 2/ földgázvezeték. Ez közvetlenül köti össze a Balti-tenger alatt Oroszországot Németországgal. Gerhard Schröder, aki még nem is oly rég Németország kancellárja volt, Szentpéterváron is elmondta, hogy mennyire előnyös ez a gázvezeték mind Oroszországnak, mind pedig Európának. Trump amerikai elnök meg akarta fúrni az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, mert Amerika a saját földgázát kívánja eladni Európának. A gazdasági és stratégiai érdekek így gyakran keresztezik egymást. Szentpéterváron Putyin elnök azt kívánta bizonyítani: a szankciók ellenére Oroszország nem szigetelődött el. Igaz, hogy a GDP-je alapján már nincs az első tíz között, de továbbra is nagyhatalomnak számít, hiszen a kelet-nyugati kapcsolatokban megkerülhetetlen – ahogy ezt Emmanuel Macron francia elnök is hangsúlyozta a gazdasági csúcstalálkozón Szentpéterváron.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez