Lehet-e királynője egy muzulmán királyságnak?

Dzsogdzsakarta szultánja szerint lehet, de a konzervatív rokonság ezzel egyáltalán nem ért egyet. Annyira fel vannak háborodva a szultán döntésén, hogy tiltakozásul nem vesznek részt a királyság ünnepségein! Mit tett a modern gondolkodású 72 éves szultán, amivel ennyire feldühítette rokonait? Kinevezte legidősebb lányát trónörökösnek!

Egészen pontosan a szultán lánya ezt a címet kapta meg Dzsogdzsakartában: “Aki a vállán hordozza a Földet”. A XVI. század óta ez a trónörökös címe, de mindig férfi kapta meg azt. Most viszont az a helyzet állt elő, hogy a szultánnak csak lányai születtek. Régebben könnyebb volt a helyzet, mert a szultánnak több felesége is lehetett. Így sokkal több gyerek született és mindig akadt egy fiú, aki természetesen trónörökös lett – akárhány nővére is volt. Most azonban a szultán és neje között akkora volt a szerelem, hogy nincs második, harmadik vagy negyedik feleség. Sokan ezért a királynét hibáztatják, de a modern gondolkodású asszony, aki különben Dzsogdzsakarta szenátora Dzsakartában, ragaszkodott a monogámiához. Állítólag ő beszélte rá a szultánt arra, hogy a legidősebb lányát nevezze ki trónörökösnek. Még akkor is, ha emiatt a rokonai megpukkadnak a dühtől.

Bizonyos szempontból érthető a rokonok mérge, hiszen a szultánnak Dzsogdzsakartában valóságos hatalma van. A független Indonézia kikiáltása után az iszlám királyságok elveszítették a hatalmukat, de Dzsogdzsakartával kivételt tettek. Az akkori szultán ugyanis bátran szembeszállt a holland gyarmatosítókkal és a japán megszállókkal. Ezért Dzsogdzsakarta szultánja ma is polgármesteri funkciót tölt be. A központi kormányzat 2010-ben megpróbálta ezt megszüntetni, de az emberek kivonultak az utcára, hogy megvédjék a szultánt és az ősi jogokat. A központi hatalom visszakozott, Dzsogdzsakarta szultánja ma is valódi hatalmat gyakorol: modern várossá fejlesztette ősei birodalmi központját.

Sokaknak ez sem tetszik, hiszen kaszinók és szórakozóhelyek is működnek a városban, pedig ez a rigorózus iszlám szerint súlyos bűn! A trónörökös lánynak tehát megvan máris a maga problémája és még inkább így lesz ez, ha apját követően trónra lép. Az udvari protokollfőnök máris törheti a fejét: hogy szólítsák Őfelségét?! A szultán ugyan kivette az örökösödési jogból a nemi meghatározást, vagyis nő is ülhet a trónon. Csakhogy eddig a trónon ülő nőt automatikusan királyné titulus illette meg, hiszen férje volt az uralkodó. Ha viszont királynő lesz, vagyis a saját jogán uralkodik, akkor új titulust kell találni. Persze a helyiek jó része csak mosolyog a palota gondjain, hiszen Dzsogdzsakartában évszázadok óta a nők viselik a nadrágot. Ha tehát végre királynője lesz Dzsogdzsakartának, akkor csak azt az állapotot törvényesítik, amely már évszázadok óta mindennapos gyakorlat az iszlám királyságban, Indonéziában.

 

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez