Bombák a turistaparadicsomban a királynő születésnapján

Négy halottja és több sebesültje van annak a merényletsorozatnak, melyet csütörtök este és pénteken reggel követtek el Thaiföldön. A bombák a turisták kedvenc helyein robbantak fel: Hua Hin, Phuket és Surat Thani. Eddig még senki sem vállalta a felelősséget. Thaiföld tábornok-elnöke, aki puccsal került hatalomra két évvel ezelőtt, azzal vádolta a merénylőket, hogy “káoszt akarnak teremteni az országban.”

Kik lehettek a merénylők? Vajon vége van-e ezzel a merényleteknek vagy további gyilkos akciókkal kell számolniuk a turistáknak és a helyieknek Thaiföldön? Égető kérdés ez, mert hosszú hétvége van most Thaiföldön, ahol Sirikit királynő születésnapját ünneplik pénteken. Ilyenkor a különben is zsúfolt üdülőhelyek dugig vannak turistákkal – külföldiekkel és belföldiekkel egyaránt. A rendőrség az iszlamista irányt részesíti előnyben a nyomozásnál.

Miért?  Mert tavaly Bangkokban 20 ember meghalt és sokan megsérültek egy támadásban, melyet minden valószínűség szerint iszlamista merénylők követtek el. Mind a mai napig nem tisztázott, hogy pontosan mi is történt Bangkokban. A nyomozásba a kínai rendőrség is bekapcsolódott, mert sok kínai turista is volt az áldozatok között. Thaiföldre a legtöbb turista Kínából érkezik. A kínai rendőrség szerint külföldön tevékenykedő ujgur terroristák hajtották végre a merényletet. Kína határtartományában évek óta heves ellentét izzik az ujgur kisebbség és a kínai többség között. Az ujgurok az iszlám vallás követői és néhányan közülük az Al-Kaidával is kapcsolatba kerültek. Ujgurok harcolnak a tálibok soraiban Pakisztánban is.

Thaiföldnek van saját muzulmán kisebbsége is. Az ország legdélibb részén a lakosság többsége muzulmán. Évek óta fegyveres csoportok harcolnak Thaiföld kormányzata ellen. A halottak száma már többezer. Arrafelé sok a merénylet. Eddig a déli iszlamista terror helyi maradt, nem támadta a turistaparadicsomokat, melyek fontos bevételi forrást jelentenek Thaiföldön. Az országban két éve katonai diktatúra van, mely vaskézzel kormányoz, de sikeresebb a politikai ellenzék elnyomásában, mint a rend fenntartásában. Márpedig ha Thaiföld kormánya meg akarja nyugtatni a bombamerényletekre ébredő turistákat, akkor meg kell mondania, hogy kik akarnak “káoszt teremteni az országban”. Főként pedig meg kell akadályoznia a további merényleteket, melyek súlyos csapást mérhetnek a turizmusra, Thaiföld egyik legfőbb bevételi forrására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez