Szicília nem lesz Európa menekülttábora

Ezt mondja az új olasz belügyminiszter.

Matteo Salvini, aki a szélsőjobboldali Liga vezére, a hétvégén Szicíliába látogatott, ahova a legtöbb migráns érkezik Afrikából. Az olasz belügyminiszter közölte: vissza kell fordítani a migránsokat, mert Olaszországban nincsen hely a számukra! Menekülttáborok helyett olyan központok kellenek, ahol a kiutasítottak a hazaszállításukra várnak – mondta Cataniában Olaszország új belügyminisztere. Akinek az a célja, hogy félmillió migránst hazaküldjön.

A migránsinvázió megállítását már a most leváltott baloldali kormány is megkezdte: megállapodott líbiai milíciákkal abban, hogy ők akadályozzák meg az afrikai emberáradatot. A megállapodás jól működött, a migránsok száma csökkent. Az új olasz kormány mindkét pártjának képviselői a választási kampány során a migránsok ellen szónokoltak. Annak ellenére, hogy az EU átvette a problémák egy részét: Brüsszel fizette a líbiai megállapodás számláját.

Olaszországban idén 13.500 menekült kérelmét fogadták el. Itália népessége folyamatosan csökken: tavaly a migránsinvázió ellenére 100 ezerrel éltek kevesebben Itáliában, mint az előző évben. Az olasz államnak nincs pénze a problémák megoldására, mert az államadósság hatalmas. Itália gazdasága tíz éve stagnál, ezért a menekültprobléma egy frusztrált társadalom megoldatlan kérdésévé vált. Az új olasz kormányfő úgy nyilatkozott, hogy az egyszerű olasz állampolgárok érdekeit kívánja képviselni. Matteo Salvini belügyminiszter Szicíliában azt mondta, hogy migránsellenes álláspontja nem túlságosan kemény, hanem a józan ész alapján áll. Mindezzel együtt a probléma megoldásának ügyében az olasz kormány mindenképp rászorul az Európai Unió támogatására, pedig Brüsszel bírálata mindkét kormánypárt kedvenc foglalatossága volt a választási kampány idején Olaszországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez