Csőd a csúcson Kanadában

Trump egyedül maradt a G7 csúcstalálkozón, ahol a vendéglátó kanadai miniszterelnök keményen nekiment az USA elnökének. Sajtóértekezleten kijelentette: mi kanadaiak udvarias emberek vagyunk, de ami sok, az sok!

Trudeau arra célzott, hogy Trump kereskedelmi háborúja súlyosan károsítja Kanadát is. Ugyanezen a véleményen volt a többi résztvevő is. Mégis megfogalmaztak egy közös közleményt arról, hogy a nemzetközi kereskedelmet általánosan elfogadott szabályokra kell építeni. Trump, aki idő előtt távozott, utasította az amerikai diplomatákat: ne fogadják el a záróközleményt. Az USA elnöke meg is mondta, hogy miért: szankciókat kíván alkalmazni a külföldi autók ellen is.

Trump azért távozott sietve Québec városából, mert kedden Szingapúrban találkozik Kim Dzsongun észak-koreai elnökkel. Ez történelmi premier lesz. A cél a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése. Trump diplomáciai képességei nem mutatkoztak különösen hatékonynak a szövetségeseivel szemben. Talán másként lesz ez ellenfelével, Kim Dzsongunnal, aki kedden találkozik először szemtől szembe az Egyesült Államok elnökével Szingapúrban. Mindkét főszereplőnek valamiféle sikert kellene felmutatnia a hazai és a világ-közvélemény előtt. Olyan csődöt a csúcson, mint amilyen Kanadában következett be, Trump sem könnyen engedhetne meg magának hiszen a novemberi félidei választások előtt bizonyítania kell honfitársainak: az America First politika sikeres. Eddig a sikerek nem voltak különösebben szembetűnőek…

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez