G7: Össztűz Trump büntetővámjára

Napokon belül megkezdődhet egy kereskedelmi világháború – figyelmeztette az Egyesült Államokat Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a G7 tanácskozásán Kanadában.

Mindenki bírálta Trump elnök legutóbbi döntését, mely szerint június elsejétől 25%-os büntetővám sújtja az acélexportot és 10% az alumínium exportját az USA piacán. Az EU 3 milliárd dolláros válaszcsomagot jelentett be, Kanada 13 milliárd dolláros megtorló intézkedésre készül július elsejétől. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közölte: továbbítja Trumpnak a bírálatokat.

Az amerikai elnök kitart álláspontja mellett. Több mint 800 milliárd dollár a kereskedelmi deficitünk. Ezt nem tűrhetjük tovább. Más államok évekig visszaéltek a helyzettel – írta Trump Twitteren. A bírálatokat Trump személyesen is meghallgathatja majd a jövő hét végén. Akkor ugyanis a G7 vezetői találkoznak Quebecben. A G7 a fejlett világ nagyhatalmainak csúcstalálkozója: az USA, Japán, Kanada és négy uniós állam: Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország vesz rajta részt. Régebben Oroszország is tag volt, de a Krím-félsziget annektálása után Moszkvát kizárták és számos szankciót vezettek be ellene.

Miért a szövetségeseinket szekáljuk, amikor Kínával van az igazi gond? – tette fel a kérdést Washingtonban Paul Ryan. A képviselőház elnöke Trump pártjának, a republikánusoknak az egyik legfőbb vezére. Bírálata azt mutatja: Amerikában is kicsapták a biztosítékot Trump
intézkedései, melyekkel sikerült magukkal szembeállítaniuk mindenkit az egész világon.

A legélesebb vita a kereskedelemről Kínával folyik: a 800 milliárdos kereskedelmi deficitből 375 milliárd dollár Kína többlete. Jelenleg Pekingben tárgyal Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter. Liu Ho miniszterelnök-helyettes elmondta neki, hogy hajlandók több mezőgazdasági terméket és cseppfolyósított földgázt importálni az Egyesült Államokból. Ilyen módon csökkenhetne a kereskedelmi deficit Amerikában. Korábban a pekingi kereskedelmi miniszter azt javasolta: Washington oldja fel a kiviteli tilalmat a korszerű technológiákra. Ezekből Kína szívesen vásárolna, és így tovább mérséklődhetne Amerika kereskedelmi deficitje. Minthogy Trump a kereskedelmi háború során mindig a nemzetbiztonságra hivatkozik, aligha valószínű, hogy feloldaná a korszerű technológia exporttilalmát, hiszen ezzel tovább erősítené Kínát, mely már így is arra törekszik, hogy az Egyesült Államokkal először egyenrangú szuperhatalom legyen, később pedig átvegye Amerika szerepét…

Fotó: Quebec / GoodFreePhotos

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez