Norvégia több amerikai tengerészgyalogost akar az orosz határra

700-ra szeretné növelni a jelenlegi 330-as létszámot a norvég kormány, amely egyre jobban tart Oroszországtól. Jens Stoltenberg NATO főtitkár, aki korábban Norvégia miniszterelnöke volt, többször is hangsúlyozta, hogy Oroszország egyre aktívabb a térségben.

Nemcsak a norvégok tartanak az oroszoktól Skandináviában: a svédek, akik nem tagjai a NATO-nak, egyre többet költenek katonai célokra, hogy ellensúlyozzák az orosz fenyegetést. A balti államok, Lengyelország és Románia is kérte Amerikát, hogy fokozza katonai jelenlétét a térségben. Varsó kétmilliárd dollárt ajánlott az Egyesült Államoknak, ha egy amerikai páncélos dandárt állandóan Lengyelország területén állomásoztat. Washingtoni válasz egyelőre nincs.

Trump viszont Kanadában azt javasolta: hívják meg újra Oroszországot a G7 csúcsra, mely így ismét G8 lenne. Az európaiak nem szavazták meg Trump ötletét. Oroszországot azt követően zárták ki a nagyhatalmak elitklubjából, miután annektálta a Krím-félszigetet 2014-ben.

Októberben nagy NATO-hadgyakorlatot tartanak Norvégiában, illetve a tengeren. Norvégiának több mint 200 kilométeres közös határa van Oroszországgal. Jó, hogy közösen gyakorlatozhatunk – mondta Norvégia hadügyminisztere. 35 ezer NATO katona vesz részt a hadgyakorlaton, melyen 70 hadihajó és 130 harci gép demonstrálja az észak-atlanti szerződés katonáinak a felkészültségét.

A norvégokat különösen az aggasztja, hogy az amerikai tengerészgyalogosokat a sivatagai hadviselésre képezik ki, ezért nem boldogulnak könnyen Norvégia északi területein, melyek túl vannak a sarkkörön. A norvég kormány reméli, hogy Washingtonban rábólintanak a 700 tengerészgyalogos küldésére, akiket közelebb helyeznének el az orosz határhoz, mint eddig. Moszkva természetesen cáfolja, hogy céljai lennének Skandináviában, de a múlt őszi nagy orosz hadgyakorlat a NATO-államok határán azt mutatta: Oroszország gazdasági nehézségei ellenére újra katonai nagyhatalomnak érzi magát. Ezt a fenyegetést pedig a kis európai államok csakis amerikai támogatással csökkenthetik, hiszen saját erejük nem elegendő.  Egyelőre csak terv a közös európai hadsereg, melyet sok NATO- és EU-állam, köztük Magyarország is támogat…

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez