Macron: én nem Manu vagyok, hanem az Elnök Úr! – videó

Június 18-án Emmanuel Macron köztársasági elnök ünnepélyesen megemlékezett arról, hogy De Gaulle tábornok ezen a napon szólította fel a franciákat ellenállásra a nácikkal szemben, akik elfoglalták Franciaországot. Az ünnepség után a 40 éves elnök kezet rázott néhány tizenéves fiatallal.

Egyikük Manunek szólította, mire a köztársasági elnök kikelt magából. Macron hangsúlyozta, hogy itt most hivatalos minőségében emlékezett meg egy fontos történelmi eseményről. Nem illő tehát a haverkodás. Ilyenkor úgy kell őt megszólítani, hogy köztársasági elnök úr! A fiatalember megértette, hogy hibázott a túlzott közvetlenséggel. Bocsánatot kért.

A francia sajtó mindezt a Facebook-demokráciának tulajdonítja. A közösségi oldalakon olyan közvetlen hangvétel alakul ki, amelyet aztán a fiatalok természetesnek vesznek az élet más területén is. Macron elnök maximális híve annak, hogy az informatikai forradalom megváltoztassa a franciák életét, de ügyel arra, hogy fennmaradjanak a politikai formák. Ő a legfiatalabb köztársasági elnök azóta, hogy De Gaulle tábornok megalkotta Franciaország új alkotmányos rendszerét 1958-ban. Emmanuel Macron még mindig csak 40 éves. Épp ezért nagyon ügyel a tradíciók betartására, hiszen Franciaországban most emlékeznek arra, hogy 1968-ban az ifjúság egy kissé a feje tetejére állította a világot. Macron elnök ezt mindenképp szeretné elkerülni, hiszen egy modern és dinamikus Franciaországot akar. Ahol a fiatalok nem tüntetnek és miniforradalmakat csinálnak, hanem startup cégeket alapítanak, hogy ezzel az országot újra a fejlődés élvonalába vigyék.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez