Trump beszólt Merkelnek, aki ettől népszerűbb lett Németországban

Az USA nem lesz menekülttábor! – üzente Angela Merkelnek Donald Trump, kihasználva azt, hogy a kancellár asszonyt belső ellenségei támadják bevándorlási politikája miatt. Horst Seehofer belügyminiszter azt javasolta, hogy fogjanak össze Ausztriával és Olaszországgal annak érdekében, hogy kizárják a migránsokat a három állam területéről.

Angela Merkel kancellár elutasította ezt, mondván, hogy európai megoldás szükséges. Angela Merkel úgy oldotta meg a menekültválságot, hogy egyezményt kötött Erdogan török elnökkel arról, hogy Törökország megakadályozza az olyan tömeges bevándorlást mint amilyenre 2015-ben sor került. Akkor több mint egymillió migráns érkezett – jelentős részben Magyarországon keresztül – Ausztriába és Németországba. Az Európai Unió évente 3 milliárd eurót fizet azért Erdogan török elnöknek, hogy akadályozzon meg egy hasonló inváziót. Bár Törökország és az EU viszonya csapnivaló, de ehhez az egyezményhez mindkét fél tartja magát.

A bevándorlók többsége az EU-török egyezményt követően Olaszországon keresztül érkezett Európába. Amint hatalomra került a populista kormány, máris lezáratta a kikötőket a menekülthajók elől. Ezt követően javasolta Kurz osztrák kancellár és Seehofer német belügyminiszter, hogy Olaszországgal együtt lépjenek fel a migránsok kizárására. Az EU hamarosan megvitatja a kérdést, mely alaposan megosztja a közvéleményt minden tagállamban.

Donald Trump úgy érezte, hogy neki is hallatnia kell a hangját Merkel ellenfeleinek támogatására. Ezt korábban már berlini nagykövete is megtette, aki nyíltan elitcserét javasolt Európa polgárainak. Az USA új nagykövetének nyílt beavatkozása Németország és az EU belső ügyeibe felháborodást váltott ki Németországban. Trump bírálata Merkel kancellár menekültpolitikáját illetően szintén elutasításra talált a német közvéleményben.

A 83 milliós Németország, a világ negyedik legerősebb gazdaságával és vezető szerepével meglehetősen unja az amerikai leckéztetést. Ráadásul Donald Trump kereskedelmi háborút is folytat Németországgal szemben is. Kifogásolta, hogy több a német autó Amerikában, mint az amerikai Európában. Nem lehet, hogy a mi autóink jobbak? – teszik fel a jogos kérdést Donald Trumpnak. Aki ettől függetlenül tovább játssza az elefánt szerepét a porcelánboltban. Az Egyesült Államokban választások lesznek, és Trump meg akarja mutatni, hogy milyen kemény fiú. Ha ugyanis a republikánusok veszítenek novemberben, akkor Trumpnak ellenzéki kongresszussal kell majd kormányoznia. Azok a vizsgálatok, melyek Trump orosz kapcsolatait firtatják, nyilvánvalóan megerősödnének, ha Washingtonban a demokraták előretörnének. Ezért Trumpnak létfontosságú a győzelem novemberben a választásokon, még azon az áron is, hogy tönkreteszi kapcsolatait Európa vezető hatalmával, Németországgal.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez