Papi hivatását nem gyakorolhatja a szexuális zaklatás miatt felfüggesztett bíborosérsek

Ferenc pápa döntött így – hangsúlyozza a New York-i főegyházmegye közleménye. Theodore E. McCarrick Washington érseke volt korábban. Egy feljelentés nyomán bizonyítást nyert: 47 évvel ezelőtt egy tinédzsert szexuálisan zaklatott.

A 87 éves bíboros közölte, hogy ártatlan. Egyáltalán nem emlékszik az esetre, de aláveti magát a vizsgálatnak, melyet Ferenc pápa rendelt el.

A katolikus egyházfő keresztes hadjáratot folytat a papi pedofília ellen, amely súlyosan árt az egyház tekintélyének. Nemrég magához rendelte az egész püspöki kart Chiléből, ahol szisztematikusan eltitkolták a pedofil papok ügyeit. Az egész püspöki kar felajánlotta a lemondását a pápának. Néhányat Ferenc pápa el is fogadott.

Ilyen magas rangú papot, mint Theodore E. Mc Carrick még nem vádoltak meg fiatalkorúak szexuális zaklatásával az Egyesült Államokban. Korábban Bernard Law, Boston érseke is lemondott hasonló ügyben, de őt csak azzal vádolták, hogy eltussolta a pedofil papok ügyeit. Személyesen nem volt érintett. Az USA-ban több katolikus egyházmegye a csőd szélére került, mert jelentős összegű kártérítést kellett kifizetniük a pedofil papok áldozatainak.

A Vatikán harmadik számú emberét, George Pell bíborost is pedofil vádakkal illetik szülőhazájában, Ausztráliában. Pell bíborost, aki a Vatikán pénzügyi főnöke, Ferenc pápa felfüggesztette tisztségéből arra az időre, amíg a bíróság előtt tisztázza magát Ausztráliában. Ferenc pápa többször is fogadta a Vatikánban a pedofil papok áldozatait és bocsánatot kért tőlük a szexuális molesztálásért. A közvéleménynek a pápa megígérte: következetesen lesújt minden pedofil esetre, függetlenül az illető rangjától. Így kerülhetett sor arra, hogy Washington egykori bíborosérsekét megfosztották attól a jogától, hogy papi hivatását gyakorolja, mert 47 évesen fiatalkorút molesztált az Egyesült Államokban.

Fotó: George W. Bush White House – az egykori elnök a bíborosérsekkel

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez