Reform a Vatikánban – nők is viselhetnek tisztséget a katolikus egyházban

Az újítás egyelőre Amazonas-medence térségére terjed ki, ahol nagyon jelentős a paphiány. Amazónia régiójához tartozik Brazília, Peru, Bolívia, Venezuela, Kolumbia, de Franciaország tengerentúli területe, Guyana is.

A Vatikán közlése szerint nők is viselhetnek tisztséget a katolikus egyházban. Az nem derül ki pontosan, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban – írja ezzel kapcsolatban a párizsi Le Figaro.

Ferenc pápa, aki maga is Latin-Amerikából érkezett a Vatikánba, tisztában van vele: sok országban gondot okoz, hogy a katolikus egyház ragaszkodik ahhoz, hogy a tisztségeket férfiak töltsék be és a papok nőtlenek legyenek. A pápa híve a reformoknak ezen a téren, de nagyon nagy az ellenállás, hiszen évezredes szokásokról van szó. Latin-Amerikában a katolikus egyház, amely évszázadokon át egyeduralkodó volt, meggyengült, mert nem minden tekintetben tudott alkalmazkodni a 21.  század realitásaihoz. Előretörtek az Egyesült Államokból importált kisegyházak és szekták, amelyek gyakran közelebb állnak a hívőkhöz, mint a római katolikus egyház. Ezen próbál meg most változtatni a Vatikán, mely felértékeli a nőket – igaz, hogy egyelőre csak Amazóniában, ahol a papok hiánya miatt válságba is kerülhet a római katolikus egyház.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez