Dédanyja sírját is felkeresi Vilmos herceg, aki Izraelbe látogat

Jeruzsálemben van eltemetve Erzsébet királynő anyósa, Alice, aki egy apácarend főnökasszonyaként hunyt el 1969-ben. Vilmos herceg, Erzsébet királynő unokája, aki látogatást tesz a hétvégén Izraelben és Jordániában, a diplomáciai tárgyalásokon túl lerója kegyeletét a dédmama iránt, akit sose látott.

Nagyapja, a 97 éves Fülöp herceg kérte meg őt erre. Fülöp herceg ugyanis nagyon kötődött édesanyjához, akit a brit közvélemény akkor ismert meg, amikor apácaruhában jelent meg Erzsébet királynő koronázásán 1953-ban.

Hogyan lett apáca és miért nyugszik egy orosz ortodox kolostorban, az Olajfák hegyén, Jeruzsálemben? Alice hercegnő életére nagy befolyást gyakorolt nagynénje, a cári család nagyhercegnője. Erzsébet nagyhercegnő apácarendet alapított és ennek főnökasszonyaként temették el Jeruzsálemben. Fülöp herceg édesanyja az ő útmutatásait követte, miután családi élete szerencsétlenül alakult. Görögországból menekülniük kellett a királyi család tagjainak, mert a közvélemény őket okolta azért, hogy elveszítették a háborút Törökország ellen. Csak a britek közbeavatkozásával sikerült megóvni a királyi család életét. Különben úgy járhattak volna mint Miklós cár Oroszországban, akit egész családjával együtt meggyilkoltak 1918-ban Jekatyerinburgban.

Alice hercegnő férjével és öt gyermekével Nagy-Britanniába menekült, ahol az  orvosok tudathasadást állapítottak meg nála, miután naponta társalgott Jézussal és a szentekkel. Egy svájci gyógyintézetben kezelték, ahol megpróbált többször is öngyilkos lenni. Megmentették és miután orvosai egészségesnek nyilvánították, apácarendet alapított. Ennek keretében megmentett több zsidó családot a holokauszt idején. Ezért a halála után a Jad Vasem kitüntette, mint olyan keresztényt, aki zsidókat mentett az üldöztetés korában. Életében Alice hercegnő erről nem beszélt. Mint ahogy arról sem nagyon esett szó, hogy mind a négy lánya magas rangú nácihoz ment férjhez.

Alice hercegnő 1969-ben, 84 éves korában a Buckingham palotában halt meg és Londonban temették el. Végakaratában azt kérte, hogy hamvai Jeruzsálembe kerüljenek, de a Közel-Keleten akkoriban igen bizonytalan állapotok uralkodtak. Ezért csak jóval később teljesült Alice hercegnő végakarata. Hamvai így Jeruzsálemben nyugszanak, de diplomáciai okból Fülöp herceg sem ment el a temetésre Jeruzsálembe. A kolostor ugyanis az óvárosi részben van, melyet Izrael 1967-ben foglalt el.

Nagy-Britannia továbbra is Tel Avivot tartja Izrael fővárosának. Nem úgy, mint az Egyesült Államok, amely elismerte, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa. Ezt a palesztinok nem fogadják el, mert ők is fővárosuknak tekintik Jeruzsálemet. A brit diplomácia épp ezért ügyel arra, hogy Vilmos herceg ne csak Izrael, hanem a palesztinok vezetőivel is találkozzon. Erzsébet királynő unokájának szembesülnie kell azzal, hogy dédanyja sírjának felkeresése diplomáciai ügy, hiszen Jeruzsálemben – a viharos történelmi múlt miatt – semmi sem egyszerű. A királyi család Nagy-Britanniát képviseli, ezért Vilmos hercegnek minden gesztusra ügyelnie kell, amikor mától  Izraelbe látogat, hiszen ott úgy fogadják őt, mint olyan herceget, aki valamikor Anglia trónjára ül majd…

Fotó: Olajfák hegye / Wikimedia Commons

Alice hercegnőről ITT láthatnak képeket.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez