Egyre több autista születik Kínában a légszennyezettség miatt?

Kisebb pánikot okozott a Harvard Egyetem egyik kimutatása: ha szennyezett levegőjű városban él egy kismama, akkor dupla eséllyel szülhet autista gyermeket.

Mit állapítottak meg a Harvard egyetem kutatói? 1767 gyereket vizsgáltak meg, közülük 245 volt autista. Megnézték, hogy az anyák milyen környezetben éltek a terhesség idején. Kiderült, hogy azok, akik bányák környékén laktak, ahol túl sok a veszélyes részecske a levegőben, sokkal nagyobb arányban adtak életet autista gyerekeknek, mint a többiek.

Miért olyan nagy gond ez Kínában? Mert a nagyvárosokban alig lehet levegőt venni. Ráadásul a veszélyes részecskék épp a szén elégetése miatt kerülnek a levegőbe, Kínában pedig nagyon sok a szénerőmű. Természetesen van egy óriási program a levegő tisztaságának megteremtésére: rohamtempóban építik az atomerőműveket, hogy kiváltsák a szénerőműveket. De egyelőre ennek nincs sok eredménye. Így aztán amikor nemrég Pekingben tartották meg az ázsiai és csendes-óceáni vezetők csúcstalálkozóját, le kellett állítani a termelést a legtöbb üzemben és a szénerőművekben, nehogy Obama, Putyin és a többi vezető fuldokolni kezdjen. Pedig ők nem terhes nők, és csak néhány órát töltöttek Pekingben.

Az amerikai tudósok szerint a veszélyes részecskék a véráramba kerülve kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a születendő gyermek agyára. Megnő annak veszélye, hogy a kicsi autista lesz. Ez pedig sokszoros csapás Kínában, ahol a nagyvárosokban csak egyetlenegy gyerek lehet. Ráadásul az autizmus, mint betegség, alig ismert az országban. Nincs kiépült rendszer az autista gyerekek kezelésére. Vagyis a szerencsétlen szülők teljesen magukra vannak hagyatva egyszem gyermekükkel, aki autizmusa miatt valószínűleg el sem tud majd helyezkedni. Így nem lesz alkalmas arra, hogy idős szüleit támogassa majd.

Nem ez az első tanulmány, amely összefüggést vél felfedezni az autizmus és a szennyezett levegő között, de a Harvard egyetem nagy tekintélye miatt ennek különös jelentősége van. Természetesen nemcsak Kínában jelent ez gondot, hanem az Egyesült Államokban és Kanadában is, ahol a bányavidékeken a levegő ugyancsak szennyezett. Ráadásul az új földgázkitermelő módszerek egyáltalán nem környezetbarátok. Mit lehet tenni ilyen körülmények között? A kutatók csak egyetlen jó tanáccsal szolgálnak: a terhes anyuka ne éljen olyan helyen, ahol sok az egészségre ártalmas részecske a levegőben.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez