Ilyen ronda leszel, ha nem teszel a légszennyezés ellen

Gyerekek, felnőttek, de még az állatok orrából is több centis szőrszálak lógnak ki. Egyesek zselézik, mások bozontosan hordják, megint mások borbélyra bízzák. Figyelemfelkeltő utópia Kínából.

Elviselhetetlen a szmog Kínában – harsogják a hírek rendszeresen. Azt is tudjuk, az ázsiai ország bocsátja ki a legtöbb üvegházhatású gázt a világon. Sőt, a Nature magazin azt a megdöbbentő tényt is közölte tavaly, hogy évente 1,3 millió kínai halálát okozza a szmog.

Változásra akarta sarkallni a társadalmat a WildAid China jótékonysági szervezet, ezért készítették el a „Szőrös orr” című videót. A provokatív kisfilmben a szmogkorszakban élőket látjuk, akiknek sikerült igazodniuk a súlyosan szennyezett környezethez. Egyikük azonban leborotválja az orrából meredező szőrszálakat, hogy szabadon lélegezzen és emlékezzen, valaha még milyen tiszta kék volt az ég.

„Humorosan akartunk beszélni egy nagyon komoly problémáról” – nyilatkozta a WildAid China képviselője, May Mei a BBC cikkében. Szerinte bár sokan panaszkodnak a légszennyezettség miatt Pekingben és Sanghajban, de igazából senki nem tudja, mit is kellene ellene tenni.

Emiatt int a videó utolsó mondata: „Változtass a légszennyezettségen, mielőtt téged változtat meg!” May Mei szerint a bicikli és a séta volna az egyik ilyen lehetőség. A pekingi szmog 35 százaléka ugyanis a közlekedés miatt alakul ki.

Kép: Szmog Pekingben (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez