Homokvihartól pánikoltak Pekingben

Hatalmas homokvihar söpört végig a kínai fővároson. Elsötétült az ég, a pekingiek között enyhe pánik alakult ki.

Akár a világvégére is gyanakodhattak a pekingi lakosok a hét közepén, ugyanis olyan homokvihar tombolt a városban, amilyent rég nem láttak. A helyiek szerint az volt az elmúlt tíz év legdurvább vihara. A szél sebessége elérte óránként a 72 kilométert, a forgalom teljesen lebénult Pekingben. Ritka látvány az ilyen a világ egyik legzsúfoltabb, legzajosabb városában.

Az utcákon alig lehetett látni valamit. A hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak zárt helyeken, a meteorológiai intézet „sárga” figyelmeztetést adott ki, mielőtt lecsapott a vihar.

slide_418432_5330152_free

Egyes pekingiek azt írták az interneten: teljesen olyan érzésük volt, hogy eljött a világvége. „Hogy lehetne túlélni ilyen időben?” Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok kínai városban már megszokott, hogy elsötétül az ég, hiszen az általános, embereket is veszélyeztető szmog szintje szó szerint az egeket verdesi. Tavaly a kínai környezetvédelmi minisztérium azt közölte, hogy 66 nagyváros nem felel meg a levegőminőségi normáknak.

A homokviharok viszonylag gyakoriak Kínában, és minden esetben köthetők valamilyen emberi tevékenységhez, pontosabban az abból adódó éghajlatváltozáshoz – állítja egy tanulmány.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez