A szmog miatt a szobában kuksolnak a sanghaji gyerekek

Az idei év legsúlyosabb füstködje ereszkedett Sanghajra – számolt be a Shanghai Daily című napilap keddi online kiadása.

A kelet-kínai metropolis lakóit arra szólították fel, ne menjenek ki a szabadba, az iskolák nagy részében nem voltak szabadtéri foglalkozások, sok helyütt a reggeli zászlófelvonást is televízión nézték a diákok.

A levegő szennyezettségének mutatói a levegőminőségi index (AQI) és a PM2,5, vagyis az egy köbméter levegőben található – legveszélyesebb – finom porszemcsék koncentrációja is az egészségre veszélyes mértéket mutattak. Utóbbi az Egészségügyi Világszervezet (WTO) ajánlása szerinti egészségügyi határérték hétszeresét is elérte. A második fokozatú riasztás van érvényben.

A városi hatóságok már hétfő délután intézkedéseket hoztak egyes építkezések, útjavítások részleges, illetve időszakos leállítására. A nagy teherautókat és más környezetszennyező járműveket kitiltották a városközpontból.

A tengerparti város egyes részein kialakult súlyos füstköd miatt a látótávolság 100 méter alá csökkent, a délelőtti órákban több mint 10 autópályát kellett részlegesen lezárni. A kompok közlekedését egy időre ugyancsak felfüggesztették. A Putung Nemzetközi Repülőtér már hétfő éjszaka több mint száz járatot törölt, több légitársaság figyelmeztette utasait, hogy előzetesen érdeklődjenek az esetleges változásokról.

A sanghaji környezetmegfigyelő központ úgy vélte, az északi szél hozta a szmogot a 23 milliós városba Peking, Tiencsin, Hopej, Honan, Santung, Sanhszi és Shenszi tartományok felől. Előrejelzése szerint szerdán a hidegfront társaságában érkező keleti irányú szél megszabadíthatja a várost a fojtó szmogfüggönytől.

Az elmúlt hetekben a kínai főváros lakói több hullámban is szenvedtek a súlyos szmogtól. Pekingben első ízben adták ki a legsúlyosabb, „vörös” riasztást, aminek következtében csaknem három napra a szokásosnak a felére csökkent a közúti forgalom, gyárakat zártak be, építkezéseket állítottak le.

Az ország vezetése több olyan program, intézkedés és politika beindítását is kilátásba helyezte, amelyek a levegőszennyezést lennének vagy lesznek hivatottak csökkenteni. Ezek között elhangzott, hogy a vállalatokat annak alapján is osztályoznák, hogy mennyire károsítják a környezetet, sértik meg az ezzel kapcsolatos szabályokat, és minősítésük eredményeként egyesek eleshetnek majd hitelektől, míg mások támogatásban részesülhetnek.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez