FIFA-büntetést kaptak az oroszok neonáci zászló miatt

10 ezer svájci frankos büntetést kell fizetnie az Orosz Labdarúgó Szövetségnek, mert az Uruguay -Oroszország mérkőzésen neonáci zászlót vettek észre a FIFA ellenőrei.

A meccset az oroszok 3-0-ra elveszítették Szamarában. Az orosz szurkolótábor kemény magja hírhedt arról, hogy sok benne a náci szimpatizáns, annak ellenére, hogy a 2. világháború idején Hitler hadserege borzalmas pusztítást végzett a Szovjetunió területén. Az angol válogatott Volgográdban megkoszorúzta a szovjet hősök emlékművét. A keleti fronton a sztálingrádi csatában sikerült megállítani az előretörő náci csapatokat. Miután a Szovjetunióban Sztálin bírálat tárgya lett 1956-ban, a várost átkeresztelték Volgográdra.

A 2. világháború emléke egy másik mérkőzésen is kísértett a futball-világbajnokságon Oroszországban. Szerbia futballszövetségét 20 ezer svájci frankra büntette meg a FIFA, mert már másodszor csetnik zászlót lobogtattak a szerb szurkolók a Brazília elleni meccsen. A mérkőzést Szerbia 2-0-ra elveszítette és kiesett. A csetnikek a második világháború idején a nácik oldalán küzdöttek a kommunista partizánok ellen, akiket Tito vezetett Jugoszláviában. A csetnik zászló a szerb nacionalizmus egyik szimbóluma. A délszláv háború idején a szerb nacionalista milíciák ezerszám gyilkoltak a fronton és a hátországban is. Vezetőiket Hágában a nemzetközi bíróság ítélte el.

Putyin elnök szigorúan utasította az orosz rendőrséget, hogy akadályozzon meg minden rendbontást a futball-világbajnokság idején. A rendszer eddig jól működött: a duhaj magatartásukról ismert orosz szurkolók nem törtek és zúztak, ahogy ezt sokszor külföldön és odahaza is megteszik. Persze egyelőre Oroszország továbbjutott. Senki sem tudja, hogy miképp reagál az alkoholtól túlfűtött orosz szurkolótábor arra, ha csapata netán kiesik a futball-világbajnokságon. A döntőt a Luzsnyiki stadionban játsszák Moszkvában, Putyin elnök jelenlétében. Az oroszok reménykednek benne: ők is ott lesznek a döntőben július 15-én Moszkvában.

Fotó: szerb és orosz szurkolók Moszkvában / Kiss Róbert Richard

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez