Moszkvát aggasztja, hogy az Iszlám állam kapcsolatokat épít ki a Kaukázusban

Erről beszélt az Orosz Honvédelmi Tanács titkára. Nyikolaj Patrusev elmondta: nincsenek jó és rossz terroristák. Csakis terroristák vannak, akik ellen harcolni kell.

Patrusev nemrég tett látogatást Egyiptomban és az Egyesült Arab Emirátusokban. Mindkét helyen a fő téma a terrorizmus ellenes harc volt. Kairót és Moszkvát egyaránt aggasztja, hogy Líbiában megszűnt a hatalom és szabadon szervezkednek a különböző iszlamista szervezetek. Köztük olyan dzsihád szervezetek is, melyek az Iszlám állammal tartanak fenn szoros kapcsolatot. Oroszországnak különösen nagy gondot jelent, hogy a Kaukázusban működő terrorista szervezetek is kapcsolatba léptek az önjelölt kalifa szervezetével, mely szíriai és iraki területen működik. Sok orosz állampolgár is harcol a Kalifátus katonáinak soraiban.
Patrusev elmondta a Komszomolszkaja Pravda című újságnak elmondta, hogy elsősorban az ázsiai országokkal kívánnak együttműködni a terrorizmus ellenes harcban. Kiemelte Kínát és Indiát. Ezenkívül Oroszország számít az úgynevezett sanghaji együttműködés keretében történő közös fellépésre: ide tartozik Oroszországon és Kínán kívül Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztan és Üzbegisztán.
Moszkva az USA-val is együttműködésre törekszik a terrorizmus ellen- erről Bortnyikov, az FSZB főnöke beszélt miután tárgyalt a CIA vezetőivel Washingtonban. Kiemelte: a terrorizmus ellenes harcban megvalósul az USA és Oroszország együttműködése annak ellenére, hogy az ukrajnai válság miatt vannak ellentétek Moszkva és Washington között.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez