Több mint tízezer gyerekkatona van a Közép-Afrikai Köztársaságban

Nyolcéves gyerekek is fegyvert kapnak a milíciákban az ötmilliós országban, ahol több mint 850 ezer ember menekült el a szülőföldjéről a polgárháború miatt. Az ENSZ-csapatok ugyan jelen vannak a koldusszegény országban, de így is egymást gyilkolják a keresztény és muzulmán milíciák.

A halottak száma az elmúlt évben meghaladta a háromezret – állapítja meg a Save The Children ( Mentsük meg a gyerekeket) nemkormányzati szervezet jelentése. A milíciák mind a keresztény többség, mind pedig a muzulmán kisebbség oldalán toboroznak gyerekkatonákat is, akiknek a száma meghaladja a 10 ezret. A legfiatalabbak nyolcévesek. Miért állnak be gyerekek a milíciákba? Egyrészt kényszerítik őket, de szerepet játszik a bosszúvágy is. A gyerekek bosszút akarnak állni azokon, akik családjuk tagjait megölték. Ezen kívül még van egy nagyon prózai indok is: a gyerekek éhesek, a milíciák pedig enni adnak nekik és ruhát is kapnak. Ráadásul közösségre lelnek, miután családjuk egy része a polgárháború áldozata lett.

A keresztény többség és a muzulmán kisebbség közötti feszültség nem enyhült azóta, hogy ENSZ zászló alatt francia és afrikai csapatok ellenőrzik a stratégiai fontosságú pontokat. A kormányzat tehetetlen: nincs egységes hadsereg, rendőrség és államigazgatás. Mindez nem igazán érdekli a külvilágot, mert a muzulmán terrorizmus nem fanatikus, nem hirdet dzsihádot: pusztán a kisebbség fegyveres szervezete. A keresztény milíciák sem fanatikusok, de a törzsi és közösségi érdekek védelmében olykor brutálisan lépnek fel. A főváros keresztény érseke megpróbál példát mutatni: a templom befogad muzulmán menekülteket is. Mindennek azonban csekély hatása van vidéken, ahol a keresztény és a muzulmán milíciák egyaránt brutálisan képviselik közösségük érdekeit.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez