Eggyel kevesebb kormánya van most Líbiának, de még így is túl sok

Lemondott kedden a líbiai fővárosban, Tripoliban működő, nemzetközileg nem elismert iszlamista beállítottságú kormány, és átadja a hatalmat a múlt héten Tripoli egyik kikötőjébe érkezett ENSZ támogatta nemzeti egységkormánynak.

„Tájékoztatjuk önöket, hogy abbahagyjuk a végrehajtói, elnöki és miniszteri funkciók gyakorlását” – jelentette be közleményében a tripoli kormány. A kommüniké szerint Halifa al-Hilli kormányfő, helyettesei, a kabinetminiszterek és a parlamenti képviselők is mind befejezik kormányzói tevékenységüket. Az iszlamista beállítottságú vezetés igazságügyi minisztériumának honlapján megjelent dokumentum szerint azért hozták meg ezt a döntést, hogy elkerüljék a további vérontást és a nemzet megosztottságát.

A közleményben hangsúlyozták, az al-Hilli kormány „többé már nem felelős azért, ami a jövőben történhet”. A dokumentumra a tripoli kormány pecsétjét nyomták, ugyanakkor egy kormánytag aláírása sem szerepelt rajta – jegyezte meg a Reuters hírügynökség. Az ENSZ közvetítésével létrejött líbiai nemzeti egységkormány múlt héten érkezett meg Tripoliba a rivális csoportok tiltakozása ellenére. A Fájez esz-Szarrádzs tripoli üzletember vezette kormány egy haditengerészeti kikötőben állította fel hivatalát, és bejelentette: az egységkormány megkezdte munkáját.

A líbiai egységkormány helyzetét mutatja, hogy röviddel a bejelentés után harcok törtek ki Szarrádzs támogatói és más tripoli milíciák között. Habár Szarrádzs kormányát eleinte a tripoli, és a vele rivális, nemzetközileg elismert tobruki hatóságok is elutasították, az egységkormány az utóbbi egy hétben megszerezte a líbiai nemzeti olajtársaság és a központi bank támogatását is. A Nyugat támogatja a líbiai egységkormányt, azt remélve tőle, hogy véget vet az észak-afrikai országot Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta uraló káosznak, és képes lesz egyesíteni a rivális csoportokat az Iszlám Állam helyi ága ellen, amely megszerezte az ellenőrzést a volt diktátor szülővárosa, Szirt felett, és számos támadást hajtott már végre országszerte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez