Trump szerint a kínaiak miatt keményedett meg Észak-Korea álláspontja

Phenjanban gengsztermódszerek alkalmazásával vádolták meg Mike Pompeo külügyminisztert, aki idén már harmadszor tárgyalt Észak-Korea fővárosában.

Donald Trump azt üzente a világnak, hogy szerinte Peking gyakorolt nyomást Phenjanra – méghozzá azért, mert megkezdődött a kereskedelmi háború az USA és Kína között. A kínaiak így akarnak visszavágni – állítja Trump. Aki hangsúlyozta, hogy továbbra is bízik Kim Dzsongun ígéreteiben, melyeket neki tett Szingapúrban.

Kim Dzsongun megígérte az Egyesült Államok elnökének, hogy leszereli atomfegyvereit. Cserébe Trump garanciát adott: az USA nem törekszik a jövőben Észak-Korea diktátorának megbuktatására. Trump leállította a nagy hadgyakorlatokat, melyeket Észak-Koreában nyílt háborús fenyegetésnek érzékeltek. Ezenkívül megígérte a szankciók megszüntetését. Aztán vígan meghosszabbította a szankciókat további egy évvel. Kiderült ugyanis, hogy Észak-Korea egyáltalán nem állította le nukleáris fejlesztési programját! A műholdfelvételek tanúsága szerint még növekedett is az aktivitás a dúsítóban.

Mike Pompeo tájékoztatta szövetségeseit: Dél-Koreát és Japánt a phenjani tárgyalások eredményeiről. Közölte: bízik abban, hogy Kim Dzsongun tartja magát a szingapúri megállapodáshoz. Megerősítette: csak akkor oldják fel a szankciókat Észak-Korea ellen, ha már Kim Dzsongun felszámolta nukleáris arzenálját.
Közben pedig folyik az amerikai-kínai kereskedelmi háború, amely az egész világgazdaság egyensúlyát fenyegeti, hiszen a két legnagyobb hatalom közötti párharcról van szó.

Az óriások háborúskodásában Korea csak mellékes hadszíntér. Az Egyesült Államokat egyre jobban zavarja, hogy Kína az élre akar törni a modern technológiában, elsősorban a mesterséges intelligencia kutatásban. Trump ezért indította meg a kereskedelmi háborút, amelyet elkezdeni mindig könnyebb mint befejezni. Az 1,4 milliárd lakosú Kína mindenesetre nem hátrál meg Amerika elől, mert Pekingben úgy gondolják: a jövő nekik dolgozik.

 

Fotó: AP

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez