Szlovákia amerikai F16-osokra cseréli a MIG 29-eseit

Pozsonyban a NATO-csúcsra időzítve jelentették be a döntést, amely nyilván balzsamot jelent Donald Trump szívének. Az amerikai elnök ugyanis gyakran ostorozza európai NATO-szövetségeseit, hogy nem költenek eleget katonai célokra. Így Amerikának kell viselnie a NATO-fegyverkezés terheit.

Elvben a NATO előírása az, hogy a GDP 2%-át kell katonai célokra fordítani, de ezt a tagállamok többsége nem teljesíti. Trump 4%-ot akar, mert az USA több mint 6%-ot szán erre a célra, dehát az Egyesült Államok a világ csendőrének a szerepét játssza. Az európai államok többsége nem érez különösebb fenyegetést, ezért elmarad ezen a téren.

A jó tanulók listája: USA, Nagy-Britannia, Görögország, Lengyelország, Románia, Észtország, Lettország és Litvánia. A többiek ígérik, hogy a közeli jövőben elérik a 2%-ot. Trump egyáltalán nemcsak stratégiai okokból szorgalmazza a katonai kiadások növelését, hanem igyekszik minél több amerikai fegyvert eladni Európában.

Ezt figyelembe véve vásárolt Szlovákia 14 darab F16-os harci gépet az Egyesült Államok cégétől, a Lockheed-Martintól. A pozsonyi hadügyminisztérium azt is közölte, hogy versenyben volt még az amerikai géppel a svéd Gripen is, de a jobb műszaki mutatók miatt az F16 mellett döntöttek. Ez nyilván hosszútávú elkövetkeződést jelent, mert ezeket a gépeket karban kell tartani és a pilótákat valahol ki is kell képezni. Szlovákia méretei ugyanis nemigen teszik lehetővé az ilyen gyors vadászgépek kipróbálását sem. Szlovákiának az oroszokkal 2019-ig érvényes karbantartási szerződése van a MIG-gépekre. Szlovákia döntése láncreakciót indíthat el, és így Trump mindenképp szép sikert könyvelhet el: egyébként viharosnak ígérkező európai körútján máris eladott 14 darab F16-os vadászgépet egy kis szövetséges államnak, melynek költségvetését alaposan megcsapolják majd a méregdrága amerikai harci repülőgépek.

Fotó: F16 / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez