Hiába fenyegetőzik Amerika, orosz rakétarendszert vesz India

Ezt tudatta a sajtóval India védelmi minisztere. Nirmala Sitharaman hangsúlyozta, hogy évtizedek óta kapcsolatban vannak Oroszországgal és az amerikai szankciók nem akadályozhatják meg azt, hogy megvegyék az orosz Triumpf rakétavédelmi rendszert.

Az 5,7 milliárd dollár értékű szerződést már véglegesítették. Az ünnepélyes aláírásra akkor kerül sor, amikor Putyin elnök októberben Indiába látogat.

Moszkva és Delhi évtizedek óta kiváló kapcsolatot ápol egymással. Az oroszok támogatták India függetlenségét. Churchill azért is döntött Pakisztán létrehozása mellett, hogy így akadályozza meg, hogy Karacsi kikötője  az orosz flotta támaszpontja legyen. Nagy-Britannia és az USA sokáig Pakisztánra támaszkodott a térségben. Így vált az orosz hadiipar India fő szállítójává. Kezdetben Moszkva stratégiai okokból működött együtt Indiával, de az elmúlt időszakban a pénz is mind fontosabb szerepet játszik. A nyugati szankciók miatt egyre több a gazdasági nehézség Oroszországban, mely nyersanyagokon kívül csak fegyvereket tud exportálni.

India pedig fizetőképes piac, hiszen a Világbank friss jelentése szerint a GDP tekintetében immár megelőzte Franciaországot és hamarosan utoléri Nagy-Britanniát is. India nemzeti jövedelme ma már csaknem kétszer akkora, mint Oroszországé. Épp ezért a nagy fegyverüzlet fontosabb Moszkvának, mint Delhinek. India azonban dacol az Egyesült Államokkal, mely automatikusan szankciókat alkalmaz olyan államokkal szemben, melyek orosz fegyvereket vásárolnak. Precedens már van: Törökország is orosz rakétavédelmi rendszert vásárolt, pedig NATO tagként ezt nem tehetné meg. Az orosz rendszer ugyanis nem kompatibilis a NATO rendszerével. A török elnök azonban neheztel Amerikára, mert azzal gyanúsítja, hogy Washington puccsot szervezett ellene. Erdogan ezért barátkozik tüntetően Oroszországgal. Trump elnök pedig vígan beszélgetett Erdogannal a NATO-csúcson annak ellenére, hogy a törökök – Indiához hasonlóan – orosz rakétavédelmi rendszert vásároltak. De hát maga Trump is hétfőn találkozik Putyinnal Helsinkiben.

Fotó: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez