Diplomáciai Lexikon – hiánypótló könyvet mutattak be Budapesten

A Külügyi és Külgazdasági Intézet adott helyet a régóta tervezett könyv bemutatójának. Először Schőberl Márton, az intézet vezetője mesélt a kiadványról, melynek ötlete a Szegedi Tudományegyetemen merült fel először csaknem 10 éve.

 

Schőberl Márton
Schőberl Márton

A szerzőknek céljuk volt, hogy ne csak szakemberek forgassák a kiadványt. Úgy szövegezték a  szócikkeket, hogy a kötet egyaránt használható legyen egyetemi tankönyvnek és a téma iránt érdeklődő laikusok érdeklődésének a kielégítésére. A modern, 21. századi igényeknek megfelelően tudományos alapossággal, ugyanakkor közérthető megfogalmazásban gyűjti össze a diplomáciában, a külpolitikában és a nemzetközi kapcsolatokban alkalmazott szavakat és betekintést nyújt a 100 éves önálló magyar külügy történetébe.

DSCF0010

A szerkesztőbizottság elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter, a szakmai főszerkesztő Bába Iván, aki a többi közt a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt 2010-14 között.
12 fejezete van a – mint ahogy a bemutatón elhangzott – csaknem másfél millió leütést tartalmazó lexikonnak. A témák közt szerepel egyebek mellett a külügyi igazgatás, a protokoll, a nemzetközi gazdasági és sportkapcsolatok, az Európai Unió és a nemzetközi jog. Külön fejezet foglalkozik Magyarország külügyminisztereivel, egy másik pedig híres magyar diplomatákat mutat be, de csak olyanokat, akik már nem élnek.

DSCF0019

A több mint 700 oldalas, igényes kivitelű mű az Éghajlat Könyvkiadó gondozásában a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával jelent meg.

DSCF0041

DSCF0038

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez