Fontos szerepben a tiszteletbeli konzulok

A klasszikus diplomáciai tevékenység helyett a gazdasági célú diplomáciát helyezték előtérbe – jelentette Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzuli képviseletek vezetőinek rendezett konferencián.

A résztvevőket Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár köszöntötte és kiemelte, hogy ilyen nagyszabású fórumot talán még nem is tartottak a tiszteletbeli konzuloknak. Szerinte a diplomaták jelentősége azért is nagy mert jó részük olyan országot képvisel, amelynek nincs nagykövetsége Budapesten.

k4Az első előadó a déli nyitásért felelős helyettes államtitkár, Bus Szilveszter szintén kiemelte a tiszteletbeli konzulok fontosságát az afrikai, az ázsiai, a latin-amerikai országokkal való kapcsolattartásban. Azt is megemlítette,hogy Magyarország exportja tavaly rekord nagyságú 90 milliárd euró volt. A déli nyitás eredményeként átlagosan 20 százalékos volt a növekedés az érdekelt régiókban.

k2Arról is tájékoztatott, hogy nagykövetségek nyíltak és nyílnak, rohamosan bővül a Magyar Nemzeti Kereskedőházak hálózata. Nagyon fontosak a személyes találkozók. A miniszterelnök, a külgazdasági és külügyminiszter, illetve más fontos állami tisztviselők is nagyon aktívan járják a világot. Nagyszabású fórumokat is rendez Magyarország, például latin-amerikai és afrikai fórumot, vagy az ASEAN konferenciát. Szintén fontosak a gazdasági vegyes bizottságok és az a tény, hogy az említett térségek országaiból 2220 ösztöndíjast fogad Magyarország.

k5A tiszteletbeli konzuli hálózatért felelős miniszteri biztos, Suha György beszédében kiemelte, hogy a világban 20.000, Európában 3.000, hazánkban pedig 60 tiszteletbeli konzul szolgál jelenleg. Miközben szeretnék bővíteni a hálózatot és jobban segíteni a konzulok munkáját, ugyanakkor tőlük is aktívabb működést remélnek.

k3A fórum díszvendége Wolfgang Breitenthaler volt, az Európai Tiszteletbeli Konzuli Föderáció (FUECH) elnöke. A minisztérium aulájában ő nyitotta meg a tiszteletbeli konzuli intézményrendszer 25 évét bemutató kiállítást.

k6

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez