Szópárbaj az USA és Irán között

Sose fenyegesse meg Amerikát, mert annak végzetes következményei lehetnek Irán számára! – üzente Rohani elnöknek Donald Trump. Irán elnöke korábban “minden háborúk anyjával” fenyegette meg az Egyesült Államokat arra az esetre, ha az végképp sarokba szorítaná országát.

Mike Pompeo külügyminiszter Kaliforniában iráni származású amerikaiak előtt kijelentette: Iránt egy maffiakormányzat irányítja, mely terrorakciókat hajt végre külföldön. Az USA célja az, hogy november negyedike után egyetlen csepp olajat se tudjon Irán exportálni! Trump kilépett az iráni atomalkuból. November negyedikén jár le a határidő: ettől kezdve sújtják szankciók azokat, akik Iránnal bármilyen gazdasági kapcsolatban állnak. Az Európai Unió úgy nyilatkozott, hogy fenntartja az iráni atomalkut. Kérte Washingtont, hogy mentesítse az európai cégeket az amerikai szankciók alól. Az USA a kérést megtagadta.

Irán azzal fenyegetőzik, hogy lezárja a Hormuzi-szorost, melyen a világ olajexportjának harmada zajlik. Az amerikaiak viszont szeretnék fellázítani Irán népét. Ebből a célból 24 órás multimédiás szolgáltatás indul farszi nyelven. Rádió, televízió és internetes portál próbálja meg fellázítani Irán soknemzetiségű népét az iszlamista kormányzat ellen. “Ez nem fog sikerülni!” – hangsúlyozta Golam Hoszein Gejpur, a Forradalmi Gárda parancsnoka. Ez a szervezet az iráni rendszer vasökle, amely minden eszközzel igyekszik megsemmisíteni minden ellenállási gócot Iránban.

A Forradalmi Gárda parancsnoka szerint Trump pszichológiai háborút folytat. Emlékeztetett arra, hogy Észak-Korea esetében ugyanez volt a helyzet, majd hirtelen minden megváltozott: Trump tárgyalóasztalhoz ült Kim Dzsongunnal, akit korábban dagi elmebeteg diktátornak nevezett. Itt tart most az USA és Irán szópárbaja. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök sietett támogatásáról biztosítani Donald Trumpot. Irán Izrael esküdt ellensége. Teherán még a zsidó állam létezési jogát sem ismeri el. Netanjahu ezért arra akarja rávenni az Egyesült Államokat, hogy katonai erővel verje le Iránt. Ettől a tábornokok óvják a mindenkori amerikai elnököt, mert egy Irán elleni háború kockázata beláthatatlan – tekintettel a majdnem mindig robbanásveszélyes Közel-Keletre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez