1963. december 18-án született Brad Pitt

William Bradley Pitt egy fuvarozó cég igazgatójának fiaként született az Oklahoma állambeli Shawneeban. Édesanyja, Jane Etta középiskolai tanácsadóként dolgozott. Bradley testvéreivel, Douggal és Julie Neallel nőtt fel, szigorú baptista neveltetésben, a Missouri államban lévő Springfieldben.

Brad, ha éppen nem sportolt vagy énekelt, akkor szabadidejét a templomban töltötte. Idővel, ahogy külleme is sejteni engedi, az ifjú Brad a tipikus amerikai srác filmbe illő életét élte: a gimi sportcsapata mellett a diákbizottság elnökeként is feltűnt, illetve az iskolai színjátszásban is kipróbálta magát. A középiskola elvégzése után a Missouri Egyetemre vették fel, ahol újságírást és reklámozást tanult. Amikor rájött, hogy valódi szerelme a színészkedés, elköltözött Hollywoodba, annak ellenére, hogy már csak karnyújtásnyira volt a diplomától. Félve szülei reakciójától azt mondta nekik, hogy Pasadenába ment, az ottani főiskolára. Kaliforniában színjátszó órákat vett, s közben különféle munkákat vállalt el: a többi között sztriptíztáncosnőket fuvarozott, pincérkedett, vagy óriáscsirke jelmezt viselt egy helyi éttermet reklámozva.

Az alkalmi munkák lehetővé tették számára, hogy színészképzőbe járjon. Végül a legendás Dallas című telenovellában tűnt fel egy rövidke szerepben, majd az alacsony költségvetésű, 1989-es Kivégzős című thrillerben. 1991-ben azonban egy csapásra előlépett az ismeretlenségből, amikor jelentéktelen szerepei után megkapta J.D., a magányos vándor szerepét a Thelma és Louise című filmben. A körülbelül 15 perces szerep nem pusztán 15 perces hírnevet hozott Brad számára, és a szerepek lassan, de biztosan megtalálták őt.

Gyorsan jött népszerűségét később olyan filmekben kamatoztatta, mint a Robert Redford rendezte 1992-es Folyó szeli ketté, majd az 1994-es Szenvedélyek vihara. Mindkét szerepben egy szabad szellemű, erős akaratú lázadót játszott, de ez utóbbiban nagyobb lehetőséget kapott, hogy tovább fejlessze titokzatos karakterét. A film megjelenése után a People magazin megválasztotta a világ legszexisebb férfijának. Ez a cím ugyan behatárolta lehetőségeit, de Mr. Pittnek nem kellett sokáig izgulnia, a továbbiakban több lehetősége is adódott, hogy bemutassa kiemelkedő tehetségét. Ezek után sorra következtek a sikerfilmek.

Az Interjú a vámpírral, Tom Cruise és Antonio Banderas oldalán is ilyen volt. A kritikusok is elismerték tehetségét a Hetedik c. thrillerben, melyben megismerte akkori kedvesét, Gwyneth Paltrow-ot, aki 2 és fél évig volt a partnere. A 12 majom című sci-fiben nyújtott alakításáért már Oscarra és Golden Globe-díjra is jelölték. Ez utóbbit meg is kapta. Ezt követően 1996-ban ügyvédként jelenik meg a Pokoli lecke című drámában, és szerepel Harrison Forddal Az ördög maga thrillerben, ahol IRA terroristát játszik, és, hogy alakítása hiteles legyen, a szerep kedvéért megtanulta az ír akcentust is. A Hét év Tibetben c. filmjét azonban már botrányok övezték, Brad Pittet egy életre kitiltották Kínából. Azonban ez sem törte meg a sikerszériát, s folytatta a jobbnál jobb filmek készítését. 1999-ben az excentrikus és különc Tyler Durdenként kiemelkedő alakítást nyújtott a Harcosok klubja kultuszfilmben.

Brad Pitt számára a 2000-res évek Guy Ritchie thrillerével, a Blöff című filmmel kezdődtek, majd egy évvel később megkapta Robert “Rusty” Ryan szerepét az Ocean’s filmek remakejének első felvonásában, amely az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi címet kapta. Mindkét film hatalmas kasszasiker volt. 2001-ben A mexikói című filmben Julia Roberts oldalán láthattuk, és még ugyanebben az évben Budapesten leforgatta a Kémjátszma című akció-thrillert. 2002-ben a jóbarát, George Clooney első saját rendezésű filmjében, az Egy veszedelmes elme vallomásaiban vállalt egy kisebb szerepet.

2003-ban a Szindbád – A hét tenger legendája animációs filmben kölcsönözte a hangját a főkarakternek, Szinbádnak. 2004-ben Akhilleuszt formálta meg a Trója című történelmi drámában, mely egyúttal az egyik legnagyobb kasszasiker volt az évben. Szintén 2004-hez az Ocean´s Twelve – Eggyel nő a tét című film, melyben egy francia koronázási ékszert loptak el. 2005-ben John Smith-t alakította a Mr és Mrs Smith akciófilmben, egy évvel később pedig a Tégla producereként irányította többek között Leonardo DiCaprio, Matt Damon és Jack Nicholson munkáját.

2007-ben a Velencei Filmfesztivál díját érdemelte ki a Jesse James meggyilkolása a tettes a gyáva Robert Ford című filmjének köszönhetően. Szintén erre az évre datálható az Ocean´s Thirteen – A játszma folytatódik, melyben Al Pacino kaszinóját rabolták ki Oceanék, Brad Pitt ezúttal is főszerepet kapott. Ugyanebben az évben producere volt Angelina Jolie politikai drámájának, a Hatalmas szívnek. 2008-ban David Fincher fantasy romantikus drámájában játszott főszerepet, amely a Benjamin Button különös élete címet kapta. A film nagy sikert aratott, tizenhárom Oscar-díj jelölést kapott, azonban csak hármat ítélt meg az Akadémia. Brad Pitt-nek ez volt a második jelölése.

2009-ben Aldo Raine hadnagyot alakította a Quentin Tarantino által rendezett Becstelen brigantyk című történelmi drámában, melyben egy hírhedt nácivadász alakulatot vezetett, melynek az volt a célja, hogy minél több nácit öljenek meg. 2011-ben két filmje jelent meg, Az élet fája, mely három Oscar-díj jelölést érdemelt ki, és melyben Brad Pitt a produceri teendőket is ellátta, valamint Michael Lewis könyvéből készült Pénzcsináló. Utóbbi egy sportdráma, melyben Brad egy baseball managert alakított, és amely alakításért ismételten Oscarra jelölték. Maga a film hat jelölést kapott, ám az Akadémia egyet sem ítélt meg.

2012-ben az Ölni kíméletesen thrillerben játszott főszerepet. 2013-ban három filmje is megjelent: a Z Világháború akció-horrorban egy ENSZ riportert alakított, aki az egész világon keresztülutazik, versenyt futva az idővel, hogy megállítsa az embereket zombivá alakító járványt. A jogász-thrillerben egy bűnözőként láthattuk viszont és a 12 év rabszolgaság drámában pedig egy kanadai asztalost játszott. 2014-ben a Harag című második világháborús tankdrámában harcedzett őrmestert alakított, aki Fury nevű Sherman tankjával és annak 5 fős legénységével halálos küldetésre indult az ellenséges vonalak mögé, a náci Németország szívébe. Ami a jövőbeli projekteket illeti, 2015-ben a By the Sea romantikus drámában láthatjuk viszont, filmbeli partnere, felesége Angelina Jolie lesz.

Brad Pitt magánéletével mindig bőven szolgáltatott témát a bulvársajtó számára. 1990-ben a Too Young to die? című film munkálatai alatt összejött Juliette Lewis színésznővel, kettejük között tíz év a korkülönbség, amikor összejöttek, Juliette még csak 16 éves volt, Brad pedig 26. Gwyneth Paltrow-val a Hetedik című film forgatásai alatt ismerkedtek meg, majd később egy párt is alkottak, 1996. december 20-án Brad megkérte a színésznő kezét, ám az esküvő elmaradt.

Jennifer Aniston-nal egy vakrandi keretében ismerkedtek meg, amelyet az ügynökük szervezett meg. Hamar egymásra találtak, és 2000. július 29-én összekötötték az életüket. Házasságuk tündérmeseként indult, ám 5 év együttélés után mégis elváltak. Brad ekkor már Jon Voight lánya, Angelina Jolie partnere volt, akivel a Mr. és Mrs. Smith forgatásán ismerkedett meg. A pár azóta is boldogan él, hat gyereket nevelnek együtt. Maddoxot, Zaharát és Paxot adoptálták, kislányuk, Shiloh 2006-ban látta meg a napvilágot, ikreik, Vivienne Marcheline és Knox Leon pedig 2009-ben születtek. 2012. április 12-én bejelentették eljegyzésüket. Két évvel később, 2014. augusztus 23-án a dél-franciaországi Chateau Miraval városában szűk családi és baráti körben házasságot kötöttek.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez