Kispapból mesterszakács – meghalt Joël Robuchon

32 Michelin-csillagot szerzett, és ezzel ő volt az abszolút rekorder – emlékeztetett rá Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Tokiótól Las Vegasig terjesztette a francia konyha jó hírét. 73 évet élt.

A legendás krumplipüré

Joël Robuchon 1945-ben született, édesapja kőműves volt. Papi szemináriumba járt. A konyhán az apácáknak segédkezett. Így kezdődött a tüneményes szakácskarrier. Meg egy krumplipürével, mely megalapozta Joël Robuchon hírnevét. A bőséges vajjal készített legendás krumplipüré a mester filozófiáját is tartalmazta: az emberek az egyszerű, de ízletes ételeket kedvelik. Lejárt az arisztokratikus ebédek és vacsorák kora: közvetlen és barátságos légkörre vágyik a mai kor embere – állította a kispapból lett mesterszakács. Aki 29 éves korában került a Concorde-Lafayette konyhájának az élére. A séf megkezdte a Michelin-csillagok gyűjtését és meg sem állt 32-ig! Pedig 51 éves korában visszavonult. Józan paraszti ésszel felmérte elődeinek sorsát, akik közül sokan korán szívrohamot kaptak a megerőltető munkatempó miatt.

Joël_Robuchon

A látványkonyha 

Az emberek szeretik látni, hogy mi készül és hogyan készül! Erre Spanyolországban jöttem rá egy tapas-étteremben – nyilatkozta később Joël Robuchon, miután a látványkonyhát az egész világon elterjesztette. Japánban valóságos kultusza alakult ki a francia mesternek. Így nem csoda, hogy előbb nyílt Robuchon étterem Tokióban, mint Párizsban. Aztán nem volt megállás: London, Las Vegas, New York, Hongkong, Tajpej…

A tévés szakács 

Joël Robuchon 2000 és 2009 között vezette a 3-as csatorna főzőműsorát Franciaországban. Bemutatta legendás krumplipüréjét éppúgy, mint szakácskölteményeit. Fiatal nyugdíjasként ez töltötte ki az idejét és a tanítás. Hírneves szakács iskolát tartott fenn, ahol továbbadta tapasztalatait és módszereit. Leghíresebb tanítványa Gordon Ramsay, a brit mesterszakács, aki maga is sok Michelin-csillagot szerzett már, de arról csak álmodozhat, hogy túldobja mesterét – hiszen Joël Robuchon 32 Michelin-csillagot szerzett és ezzel minden rekordot megdöntött.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez