Merkel nemet mond a határrevízióra a Balkánon

Ezeket a határokat nemzetközi egyezmények rögzítik és ezért sérthetetlenek! – hangsúlyozta a német kancellár azon a sajtóértekezleten, melyet Bosznia-Hercegovina miniszterelnökével, Denis Zvizdic-csel tartott Berlinben.

A Deutsche Welle közszolgálati média a kijelentéssel kapcsolatban felidézi, hogy a határok ügye a Balkánon ugyancsak kényes kérdés a vegyes lakosság miatt. Alekszandar Vucsics szerb kormányfő például elképzel új határokat, melyek Koszovó szerbek által lakott északi részét Szerbiához csatolnák. Koszovó lakosságának a döntő többsége albán, de mintegy 10% a szerbek aránya. Hasim Taci koszovói vezető is elképzelhetőnek tart határrevíziót, de ő elsősorban a Szerbiában élő albán kisebbségre gondol.

Bosznia-Hercegovinában is igen vegyes a lakosság. Bármilyen határrevízió sok érdeket sértene és felidézné egy újabb háború veszélyét. A délszláv háborúk idején véres etnikai tisztogatásokra került sor. Ezért hangsúlyozta Angela Merkel, hogy mindenképp el kell kerülni a határok revízióját a Balkánon. Oroszország és az USA viszont elképzelhetőnek tartja a határok revízióját – pillanatnyi érdekei szerint. Mind az EU mind az USA és Oroszország igyekszik kiterjeszteni a befolyását a Balkánon, és nem feledkezhetünk meg Kínáról és Törökországról sem. Ebben a helyzetben egy határrevízió újra lőporos hordóvá változtathatná a Balkánt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez