Merkel védelmébe vette a szövetségeseire kémkedő német hírszerzést

Együtt kell működnünk az Egyesült Államok hírszerzésével a terrorizmus elleni harcban – hangsúlyozta Merkel kancellár, aki először szólalt meg a kémbotrány ügyében. A német sajtó hazaárulással vádolta meg a hírszerzés vezetőjét, mert “cége” az amerikaiak kérésére európai politikusokat és gazdasági vezetőket figyelt meg.

Az én dolgom, hogy döntsek a szabadság és a biztonság kényes ügyében – fejtette ki a német kancellár. Merkel megismételte azt, amit már 2013-ban is mondott: nem helyes, ha a szövetségesek egymás vezetői után is kémkednek. Edward Snowden, az NSA egykori informatikai szakértője akkor leleplezte: az USA rendszeresen lehallgathatja az európai vezetőket, köztük Angela Merkel német kancellárt is. Most az derült ki Snowden újabb leleplezései nyomán, hogy a német hírszerzés az amerikaiak kérésére lehallgatott sok politikai és gazdasági vezetőt. Még a francia elnöki palotát is figyelte a BND! A hivatalos indoklás az volt, hogy az USA azt szeretné tudni: vajon mindenki betartja-e az embargót a terrorizmussal vádolt államokkal és szervezetekkel szemben.

Akkoriban Merkel kancellár kabinetfőnöke nem volt más, mint Lothar de Maiziere, a jelenlegi belügyminiszter. Ő annak idején erről a parlament előtt nem beszélt. Ezért hazugsággal vádolta meg őt a német sajtó: a Bild Zeitung Pinokkió-orral ábrázolta Németország belügyminiszterét. A BND főnökét, Schindlert pedig hazaárulással vádolták. A német hírszerzés főnöke abszurdnak nevezte a vádat. Közölte: a felettesei mindenről tudtak. Merkel kancellár nyilatkozata tulajdonképp ugyanezt jelenti. Arról nincs hír, hogy Párizsban hogy fogadta Hollande elnök, hogy elődjét, Nicolas Sarkozyt a német BND lehallgatta az amerikai NSA kérésére. A francia sajtó ugyanakkor korábban részletesen beszámolt arról, hogy Kadhafi líbiai diktátor és Sarkozy kapcsolatát gyanúsnak tartják Washingtonban. Különösen azután növekedett meg a gyanú, hogy Kadhafi felütötte vezéri sátrát Párizsban. A francia fővárosban elterjedt a hír, hogy a diktátor 5 millió euróval pénzelte Sarkozy választási kampányát.

Franciaország akkori elnöke mindezt cáfolta, és Sarkozy a Kadhafi-ellenes nemzetközi szövetség élére állt. A francia hírszerzés ma intenzíven együttműködik az USA-val a terrorizmus elleni közös harcban. Ugyanezt teszi a német BND is – hangsúlyozta Merkel kancellár, aki azért megismételte: a szövetségesek lehallgatása nem éppen üdvös a kölcsönös bizalom szempontjából

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez