Gyerekkatonákat vet be az Iszlám Állam Csecsenföldön

Három merényletet követtek el az Oroszországhoz tartozó muzulmán területen a ma este kezdődő Eid al Adha iszlám ünnep alkalmából. Az öt merénylőből négyet megöltek. Fiatalok, illetve gyerekek voltak. A legfiatalabb mindössze 11 éves.

Gyerekkatonák bevetésével vádolja az Iszlám Államot és más fanatikus szervezeteket Ramzan Kadirov. Csecsenföld ura, aki Putyin elnök megbízásából vaskézzel irányítja a muzulmán többségű területet. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a dzsihádharcosok új nemzedéke tűnt fel Csecsenföldön. Az Iszlám Állam, az al-Kaida és a többi iszlamista szervezet interneten toboroz fiatalokat – olykor gyereket -, akiket aztán öngyilkos akciókhoz használ fel.

Csecsenföld lázongó terület volt már a cári időkben is. Róluk szól Lev Tolsztoj Hadzsi Murat című regénye, amely elismerően ír a hazájukért és hitükért harcoló csecsen ellenállókról. Sztálin azzal vádolta meg a csecseneket, hogy együttműködtek a nácikkal a második világháború idején. Ezért a lakosság többségét kitelepítették Kazahsztánba – borzalmas körülmények közé. A kitelepítés során százezrek haltak meg. A következő csecsen lázadásra a Szovjetunió felbomlása után került sor /1991/. A csecsen lázadást Putyin verte le brutális módszerekkel. A dzsihádharcosok egész Oroszország területén követtek el véres terrorakciókat. Putyin megbízásából most Ramzan Kadirov tartja fenn a rendet a renitens területen, ahol szép számban élnek az Iszlám Állam és más fanatikus szervezet hívei. Sokan közülük emigráltak és az Iszlám Állam hadseregében szolgáltak Szíriában vagy Irakban. Az Iszlám Állam bukása után néhányan visszatértek Csecsenföldre, hogy újraszervezzék az iszlamista ellenállást. Az új harcosokat már a legfiatalabb generációból toborozzák – ahogy erre Csecsenföld ura felhívta a figyelmet a legutóbbi merényletek kapcsán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez