Az OTP is ott van az új szoftverrobotok fejlesztésében

A PortfoLion és a Deutsche Telekom hubraum 400 ezer eurós befektetéssel kívánja támogatni a robotizált folyamatautomatizálással foglalkozó startup cég termékfejlesztését és nemzetközi növekedését.

A cégek által rendelkezésre bocsátott tőke kiegészíti az Európai Bizottság „Horizon 2020” keretprogramja keretében a szoftverrobotok új generációjának kifejlesztéséhez biztosított 1,6 millió eurós keretet. A tőkeinjekciónak köszönhetően a CloudStorm új piacok felé nyithat, és felkészítheti a vállalatot a globális növekedésre. A gépi tanulási funkciók kifejlesztésével a CloudStorm a versenytársaknál korábban teheti tömegesen elérhetővé a technológiát – adja hírül az OTP Bank.

A CloudStorm a robotizált folyamatautomatizálás (Robotic Process Automation, RPA) tömegpiaci bevezetésén dolgozik. A vállalati szintű szoftverintegrációnak és az egyedi folyamatfelderítési módszernek köszönhetően a CloudStorm az első olyan RPA-szolgáltató, amely mérettől függetlenül minden vállalat számára elérhetővé teszi a „robotokat, mint szolgáltatást”.

A cég alapítói elkötelezettek egy úgynevezett Automated Office, azaz automatizált iroda létrehozásában, ahol az emberi munkaerő a hozzáadott értéket teremtő feladatokra koncentrálhat, miközben a szoftverrobotok végzik a manuális feladatokat.

A legtöbb vállalati szoftver eléggé merev és nehezen használható. Naponta több millió munkavállaló unalmas és ismétlődő feladatokkal tölti a munkaidejét, mert hiányzik a szoftverek közötti integráció, például a több forrásból származó információk riportokba rendezése vagy az adatok Excel és SAP közötti másolása és beillesztése. Az ilyen folyamatok automatizálásakor a jelenlegi technológiával a legnagyobb költségtényező az automatizálásra érdemes folyamatok megtalálása, és annak manuális kivitelezése tanácsadók segítségével. A CloudStorm csökkenti a folyamatok leképezésének manuális munkaigényét, és a drága tanácsadói órák számát. A rugalmas technológia egy innovatív üzleti modell kialakítását teszi lehetővé, ahol a kisebb cégek is élvezhetik az RPA nyújtotta működési előnyöket.

A CloudStorm kezdetnek az üzleti folyamatkiszervezési piacon lévő 6,7 milliárd eurós üzleti lehetőséget veszi célba. A cég meghatározott ágazatokon (banki, pénzügyi és biztosítási, gyógyszergyártó, telekommunikációs ágazat) keresztül lép be a piacra, amely területek szigorú szabályozás alatt működnek, és ennek megfelelően rengeteg olyan ismétlődő munkafolyamat és összetett informatikai rendszer létezik, amelyeket a CloudStorm egyszerűsíthet.

A három cégalapító – Nagy Bence, Rozner Mihály és Salamon Dávid – büszke az OTP és a Deutsche Telekom közös befektetésére, és, hogy első magyar startupként kerültek be a Deutsche Telekom üzleti portfóliójába.

A PortfoLion és az OTP Digitális Kockázati Tőkealap

A PortfoLion által kezelt OTP Digitális Kockázati Tőkealap elsődleges befektetési célpontjai olyan korai fázisú, fintech és digitális technológiával foglalkozó startupok a CEE régióban, amelyek már elérték a „product-market fitet” és az üzleti modell validálásához, valamint a termék-és üzletfejlesztéshez keresnek forrást, nagyságrendileg 100 ezer és 1 millió euró közötti összegben. Az alap az OTP Csoport digitális stratégiáját támogatva 2017-ben jött létre, célja, hogy olyan jelentős növekedési potenciállal bíró digitális technológiai projektekben szerezzen kisebbségi üzletrészt (akár társbefektetőként), amelyek néhány év alatt az európai pénzügyi szektor digitális transzformációjának jelentős szereplőivé válhatnak. A befektetési területek közé tartoznak az e-commerce, blockchain, big data, IT-infrastruktúra, pénzügyi szoftver, mesterséges intelligencia és machine learning megoldások.

A PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2010-ben kezdte meg működését az OTP Csoport tagjaként. Az általa kezelt immáron négy tőkealapon keresztül széles spektrumon vállal partneri szerepet a vállalatok növekedési és terjeszkedési kihívásaiban. A kiválasztott vállalkozásokat a rendelkezésre bocsátott tőke mellett szakmai tudással, iparági kapcsolatrendszerrel, valamint a bankcsoport által biztosított lehetőségekkel és 9 országra kiterjedő régiós hálózattal támogatja.

Molnár András, a PortfoLion vezérigazgatója szerint a CloudStorm jól példázza azokat a célokat, amiért a OTP Digitális Kockázati Tőkealap létrejött. A CloudStorm nagyon ígéretes új generációs RPA technológiával rendelkezik, egy tapasztalt csapat a szoftverfejlesztés terén az olyan vállalati partnerek számára, mint a Deutsche Telekom és az OTP Csoport. Az RPA ma igen gyorsan növekvő szektor, véleménye szerint a CloudStormnak jó esélye van arra, hogy a közép-kelet-európai régió jelentős szereplője legyen.  

hubraum

A hubraum a Deutsche Telekom befektetési alapja és technológiai inkubátor cége. A korai fejlődési szakaszban járó startup vállalkozások és a vezető európai távközlési szolgáltató együttműködése révén a hubraum egyfajta innovációs transzfert kíván elindítani, amely mindkét fél számára üzleti előnyöket tartogat: a startupok hozzájuthatnak a társinnovációs programokhoz, magvetőtőke-beruházásokhoz és technológiai eszközökhöz, valamint a Deutsche Telekom ügyfeleihez és tudásbázisához. Cserébe a Deutsche Telekom kihasználhatja a startupok és saját szervezeti egységei közötti együttműködésből fakadó üzleti lehetőségeket. A hubraum 2012 óta része a Deutsche Telekom ökoszisztémájának, és azóta már több száz, például berlini, krakkói és tel-avivi startup vállalkozással folytatott sikeres együttműködést.

Horizon 2020

A Horizon 2020 az EU legjelentősebb kutatási és innovációs programja, amely több mint 80 milliárd eurós finanszírozást tesz elérhetővé mintegy 7 éves időtartam alatt (2014-2020 között) – továbbá magánbefektetéseket is magával hozva, amelyek számára ez a pénz vonzerőt jelent. A Horizon 2020 mindenki számára nyitott, egyszerű struktúrával, amely csökkenti a bürokráciát és az időt, így a résztvevők összpontosíthatnak a valóban fontos tényezőkre. Ez a megközelítés biztosítja, hogy az új projektek gyorsan útjukra indulhatnak, és hamarabb érhessenek el eredményeket.

Ez a projekt részesült az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának finanszírozásából a 823219 támogatási megállapodás keretében.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez