Kalózhajó segíti megérteni a fogyatékkal élőket

Idén tizenegyedik alkalommal indult útjára a KézenFogva Alapítvány kalózhajóvá átalakított kamionja, amin a gyerekek játékos módon élhetik bele magukat a fogyatékkal élők helyzetébe.

Az OTP Bank támogatásával zajló program és a kalózhajó célja felhívni a figyelmet arra, hogy a fogyatékos emberek elfogadása, megértése fontos része a felelős társadalomnak. Kecskeméten egy egész napot szenteltek ennek az elfogadásnak, a város iskoláinak gyermekcsoportjai játékokon, kincskereső kalandon vettek részt.

„A fogyatékosságot mi, felnőttek töltjük fel tartalommal. Egy gyerek számára ez nem mond semmit, ők természetes nyitottsággal fordulnak egymás felé. Ezt az életkort szeretnénk kihasználni arra, hogy megerősítsük bennük: nincs mitől félniük, fogyatékos társaik megfelelő segítséggel ugyanolyanok, mint ők” – mondta Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője.

DSC_0808 DSC_0811 DSC_0812

A játékok gyakorlatilag úgy épülnek fel, hogy a gyerekek átérezzék, milyen nehézségekkel küzd egy szellemi fogyatékos, autista, hallássérült, látássérült vagy mozgássérült. A látássérültek megértésénél például bekötött szemmel kell a gyerekeknek kitalálniuk, hogy mi is az a tárgy, amelyet egy ládából húznak ki. Máshol kipróbálhatják a kerekesszéket – így ismerkednek meg a fiatalok a fogyatékosság fajtáival.

„Azt gondoljuk, hogy a játékokkal elég jól megismerik és ilyen módon sokkal könnyebben elfogadják majd ezeknek az embereknek a helyzetét” – mondta Rozgonyi Zsuzsa, az esemény programvezetője.

DSC_0817 DSC_0819

További fontos és érdekes pont volt Kecskeméten, hogy az általános iskolás csoportok betekintést nyerhettek abba, milyen módon segíti az OTB Bank a fogyatékkal élőket. A helyi bankfiók nemcsak akadálymentesített, de infokommunikáció-akadálymentesített is, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottakat felkészítették arra, hogy a fogyatékkal élők is problémamentesen tudjanak ügyeket intézni, és az eszközök is megvannak ehhez. Erre jó példa, hogy van jelbeszédre képes ügyintéző, az ATM automatához pedig fülhallgató csatlakoztatható, hogy a látássérültek értesüljenek arról, mit kell tenniük a gép használatakor. Az OTP Bank folyamatos fejlesztéseket végez fiókjaiban, amivel megkönnyíti az ügyintézést mindenki számára, és fejlődik a digitális csatorna is, hogy ha mód van rá, a fogyatékkal élő embereknek csak kivételes esetben kelljen befáradniuk a bankfiókba.

„A legfontosabb célunk az, hogy segítsük ezeket az embereket, illetve támogassuk az elfogadásukat. Ezért folyamatos fejlesztéseket hajtunk végre” – mondta Bocskai István, az OTP Bank társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője.

A gyerekek a bankfiókban azt is láthatták, hogyan tud eredményesen ügyet intézni egy fogyatékkal élő, egy ügyintézőtől ráadásul jelbeszédet is tanultak.

DSC_0827

Az OTP Bank 2008 óta támogatja a KézenFogva Alapítvány munkáját, ennek köszönhetően minden résztvevő gyermek a nap során szerzett élményei mellett apró OTP-s ajándékkal térhetett haza.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez