Bugyi és betét – Játék segít a menstruáció elfogadásában

Egy pakisztáni vállalkozó kifejlesztett egy mobilos játékalkalmazást, aminek célja, hogy megdöntse a tabukat a menstruációról a fejlődő világban. Például azt a meggyőződést, hogy a „havi baj” „gonosz”, vagy hogy a nők „tisztátalanok” tőle.

A MoHim játék neve egy mozaikszó, ami urdu nyelven „erőfeszítést” is jelent. A játékosok egy bugyival vannak felfegyverkezve, azzal kell elkapdosni az egészségügyi betéteket, elkerülve azokat a tárgyakat, melyek alkalmatlanok nedvszívásra (pl. levelek, újságok).

Ahogy a játékosok teljesítik a szinteket, új kulcsokat kapnak, amikkel olyan ajtókat nyithatnak ki, melyek mögött egy-egy menstruációval kapcsolatos tévhitet tisztáznak. Ilyen például, hogy a nőknek nem kellene főzniük vagy fürödniük abban a bizonyos időszakban.

57c0aa38e16d7

Az alkalmazás ötlete Mariam Adil fejéből pattant ki, aki a Világbank elemzője Washingtonban. Ő vezeti azt a pakisztáni székhelyű startup céget (Grid), mely reméli, hogy a játék változást hoz a társadalmi megítélésben. Adil az AFP-nek arról beszélt, hogy Pakisztánban számtalan alkalommal találkozott a nők megbélyegzésével, és téves elképzeléssel a menstruációról. Például azzal, hogy sok nő azért kap súlyos fertőzést, mert a menstruáció alatt fürdött.

57c0aa39d45a4

„A videojáték ezeket a társadalmi tévhiteket hivatott eloszlatni, szórakoztató módon” – mondta.

A menstruáció mindazonáltal tabutéma Pakisztánban, ahol felmérések megerősítették, hogy nincs megfelelő oktatás a nők számára a menstruációs higiéniáról. A játék próbaváltozata a hónap elején jelent meg iOS rendszeren. A Grid partnerségben a Femme International civil szervezettel, Kenya fővárosának, Nairobinak nyomornegyedeiben szeretné teszteli a programot.

13737089_1703651729852171_1737000465_n

Ha beválik, szeretnék Androidon is megjelentetni, Pakisztánban is. Adil azonban azt mondja: jól ismeri a politikai döntéshozók ellenállását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez