Felejtse el az alkoholt – teljesen

Minden csepp alkohol veszélyes lehet az egészségre! Ezt állapítja meg a The Lancet című orvosi szaklap frissen megjelent tanulmánya, melyet a washingtoni egyetem kutatócsoportja készített el.

Dr. Emmanuela Gakidou asszony, a kutatócsoport vezetője elmondta: 195 országban vizsgálták az alkoholfogyasztási szokásokat 1990 és 2016 között. Kiderült, hogy az alkohol rendszeres fogyasztása az egyik legfőbb halálozási ok szinte mindenütt: a súlyos egészség károsodáson túl rengeteg balesetet okoz szerte a világon. 2016-ban 2,8 millió ember halt meg a világon alkohol fogyasztása miatt! A nők 2,2%, a férfiak 6,8%-a emiatt hunyt el.

Az egészségügyi kockázatok ismertek: elsősorban a rákos megbetegedések kialakulását, a szív- és érrendszeri problémák megjelenését és a máj különböző gondjait okozhatja a rendszeres alkoholfogyasztás. A kutatók tényekkel cáfolják azt a meglehetősen elterjedt tévhitet, hogy napi egy pohár vörösbor vagy esetleg sör jót tesz az egészségnek. Aki egyáltalán nem iszik, az sokkal jobb életesélyekkel rendelkezik, mint a rendszeres alkoholfogyasztók – derül ki a The Lancet tanulmányából.

Hol isznak a legtöbbet? Románia, Portugália, Luxemburg a sorrend Európában. Ez valamennyi alkoholtartalmú italra vonatkozik, de csak a legális forgalomra. Nyilvánvaló, hogy a megvizsgált 195 országban nagyon nagy az az alkoholmennyiség, amelynek fogyasztását nem mutatják ki a statisztikák. Vagy azért, mert illegális italozásról van szó, vagy pedig azért, mert az otthon készült alkoholt nem jelentik be sehol. Csak isszák szorgalmasan annak ellenére, hogy a The Lancet tanulmánya szerint az alkohol akkor is veszélyes, ha kis mennyiségben, de rendszeresen fogyasztják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez