Dél-Koreában sok a nagyivó

Négyből egy férfi „magas kockázatú ivást” folytat Dél-Koreában – derül ki egy tanulmányból.

A gangnami Severance Kórház a tanulmányát egy 2010-2012 között végzett egészségügyi és táplálkozástani kutatás alapján készítette. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kategorizálta azokat a férfiakat, akik 40 gramm alkoholnál többet fogyasztanak, és azokat a nőket, akik 20 gramm alkoholnál többet isznak egy nap. Ők a „kockázatos ivók”.

Ha a férfiak többet isznak ennél, egy héten háromszor vagy többször, akkor őket már a „magas kockázatú ivók” közé sorolják. A tanulmány kimutatta, hogy Dél-Koreában a férfiaknak 25,2, a nőknek pedig 4,7 százaléka tartozik a magas kockázatú ivók közé.

A férfiak 27,5, a nők 10,7 százaléka pedig a közepes kockázatú ivók számát gyarapítja, míg 47,3, illetve 84,6% az alacsony kockázatú kategóriába tartozik.

A férfiaknak a magas kockázatú csoportban szignifikánsan magasabb a vércukorszintjük, ami miatt másfélszeresen hajlamosabbak a cukorbetegségre, mint az alacsony kockázatú csoport tagjai. Tény, hogy a dél-koreaiak zöme rendszeresen iszik, és ez nem csak az idősebb, de egyre inkább a fiatal korosztályokra is jellemző.

„Az embereknek Dél-Koreában be kell fejezniük a mértéktelen ivást”- írja tanulmányában a kutatócsoport. „Fontos, hogy mindenki csökkentse az elfogyasztott alkohol mennyiségét, de az is lényeges, hogy ritkábban igyanak.”

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez