Putyin Szaúd-Arábiába látogat

Ezt a történelmi premiert jelentette be Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes. Szaúd-Arábia uralkodója korábban 1.500 tagú kísérettel tárgyalt Moszkvában. Szalman király látogatása megtörte a jeget a sivatagi királyság és Oroszország között.

Szaúd-Arábia korábban elképzelhetetlennek tartotta a kapcsolatot az ateista Szovjetunióval. Most épp a mekkai zarándoklat idején jelentették be Moszkvában, hogy immár semmilyen akadálya sincsen Putyin elnök utazásának Szaúd-Arábiába.

Amikor a Szovjetunió hadserege bevonult Afganisztánba 1978-ban, akkor Szaúd-Arábia az elsők között vállalkozott arra, hogy szembeszáll velük. Oszama bin Ladent küldték egy elszánt osztag élén, hogy az amerikaiakkal vállvetve küzdjön a Szovjetunió ellen. Aztán persze Oszama bin Laden szembefordult Amerikával és végül amerikai kommandósok végeztek vele 2011-ben Pakisztánban. Szaúd-Arábia a Szovjetunió bukása után megkezdte közeledését Moszkvához. Aztán a futball-világbajnokság idején Mohamed bin Szalman trónörökös együtt ült a díszpáholyban Putyin elnökkel. Bár az oroszok alaposan elpáholták Szaúd-Arábiát a pályán, de a két vezető mosolyogva tanácskozott. Épp az olajárakról egyeztettek. Mint a világ két nagy olajexportőre, az érdekeik sokban közösek.

A Közel-Keleten már inkább az ellentétek dominálnak. Szaúd-Arábia Izraellel együtt – Amerika támogatásával – mindent megtett azért, hogy megbuktassa Aszad elnököt Szíriában. A hétéves polgárháborúban mégiscsak Aszad győzött – Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah támogatásával. Épp most tette közzé a hadügyminisztérium Moszkvában, hogy 43 ezer orosz katona harcolt Szíriában! Lesz tehát miről tárgyalnia Putyin elnöknek Rijádban, ahol minden bizonnyal megvitatják az iszlamista terrorizmus elleni harcot is. Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön épp a vallási ünnep előestéjén hajtottak végre három merényletet. Az iszlamista fanatikus erők gyerekkatonákat is bevetettek – panaszkodott Ramzan Kadirov, Putyin csecsenföldi megbízottja. Aki elszántan küzd a vahabiták ellen. A szélsőséges szekta a terrorizmus eszmei bázisa. Csakhogy Szaúd-Arábiában a vahabita szekta hatalmon van, hiszen Szaúd király velük kötött szövetséget, amikor átvette a hatalmat a sivatagi királyságban. Putyin látogatása Szaúd-Arábiában tehát sok szempontból érdekesnek ígérkezik, hiszen újrarajzolhatja a szövetségesi rendszereket a Közel-Keleten.

Fotó: Szalman király és Vlagyimir Putyin találkozója 2015-ben / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez