Várost neveznének el Putyinról

Csokoládé, póló, pophimnuszok – csak néhány az orosz elnök személyi kultuszának megnyilvánulásaiból. A legújabb esetben nem is maga az ötlet a bizarr igazán, hogy Putyinról nevezzünk el egy várost, hanem hogy mekkora reményeket fűznek hozzá.

A Permtől 35 km-re fekvő kisváros, Krasznokamszk aktivistái aláírást gyűjtenek azért, hogy nevezzék át a települést Putyinra. A társadalmi kezdeményezések honlapjára (roi.ru) feltöltött petícióban abból indulnak ki, hogy mennyi mindent tett az országért és a városért Vlagyimir Putyin. A továbbiakban a névváltoztatásból – hiszen a név kötelez –  fakadó várható eredményeket sorolják fel: „Ilyen nagyszerű névvel sokkal gyümölcsözőbb lesz a város. A helyi vezetőség kötelezve lesz, hogy megoldja a problémáinkat a tiszta vízzel, az utakkal, a parkokkal, az óvodákkal, az infrastruktúrával és más nyomasztó kérdésekkel kapcsolatban.”

Az ura.ru arra emlékeztetett, hogy a vízellátási problémák miatt nincs ivóvíz Krasznokamszkban. Az egyik aktivista viszont hiszi, hogy ezt megoldaná az átkeresztelés, ahogy a turizmust is fellendítené. Sőt: megvalósulna végre az orosz elnök ígérete is, amelyet 2012-es látogatásakor tett egy új jéghokipálya felépítésére. Ez a javaslat kezdeményezői szerint a helyi hivatalnokok miatt tolódik még mindig.

Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy megvalósulhatnának a nagy remények. Csak a javaslat megvitatásához ugyanis 3.541 aláírást kell összegyűjteni április 11-ig, de eddig csupán nyolcat sikerült. Ráadásul Putyin szóvivője is megszólalt az ügyben. Dmitrij Peszkov a v-kurse.com hírportálnak kijelentette, hogy a város nevének megváltoztatása nem éppen hatékony módszer, már csak azért sem, mert irreális elvárásokat támasztana Krasznokamszk lakói körében.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez