Merkel Bakuban: Németország közvetítene Azerbajdzsán és Örményország között

Háromnapos látogatást tett három egykori szovjet köztársaságban a német kancellár. Grúzia és Örményország után Azerbajdzsánban fejezte be körútját Angela Merkel, aki felajánlotta: szívesen közvetít Baku és Jereván között a Hegyi Karabah körüli vitában.

Még a kaukázusi ellentéteket jól ismerő Sztálin teremtett ellentétet az örmények és az azeriek között, amikor a Hegyi Karabah tartományt Azerbajdzsánhoz csatolta annak ellenére, hogy ott a lakosság többsége örmény volt. Amikor 1991-ben a Szovjetunió felbomlott, rögtön megindult az ellenségeskedés. Az örmények végül is megszerezték a vitatott tartományt, de ezt Azerbajdzsán azóta sem ismeri el.

Ennek a konfliktusnak volt egy magyar vonatkozású epizódja, a baltás gyilkosság. Budapesten tanult egy örmény és egy azeri katonatiszt, mert mindkét állam szeretett volna közelebb kerülni a NATO-hoz. Egy éjszaka az azeri tiszt baltával megölte örmény társát. Emiatt börtönbüntetésre ítélték Magyarországon. Azerbajdzsán kérésére Orbán Viktor kormánya kiadta a bakui kormánynak a baltás gyilkost, aki nemzeti hős lett Azerbajdzsánban, Örményország pedig megszakította kapcsolatait Magyarországgal.

Örményország biztonságpolitikája az orosz kapcsolaton alapul, míg Azerbajdzsán Amerikához közeledik. Alijev elnök ugyanakkor jó kapcsolatokat ápol Moszkvával is, hiszen édesapja a Szovjetunió kommunista pártjának egyik vezetője volt. Putyin többször közölte Alijev elnökkel: Oroszország fegyverrel is megakadályozza Hegyi Karabah visszafoglalását. Ilyen körülmények között kellene közvetítenie Merkel kancellárnak Azerbajdzsán és Örményország ősrégi vitájában. Angela Merkel Ukrajna ügyében már alkudozást Putyin elnökkel. Van tehát tapasztalata ezekben az ügyekben. Más kérdés, hogy ideje és energiája lesz-e rá, hiszen Németországban számtalan sürgető probléma vár megoldásra. Hegyi Karabahé aligha képvisel különösebben nagy jelentőséget Angela Merkel kancellár zsúfolt programjában.

Fotó: Hegyi Karabah / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez