Fölösleges elnöki szócséplés? Továbbra is harcolnak Hegyi-Karabahban

Általában kevésbé ropognak a fegyverek a kaukázusi Hegyi-Karabahban, miután magasabb szinten tárgyalnak a már több mint húsz éve húzódó konfliktusról. Hiába beszéltek szemtől-szemben egy órát az azeri és az örmény államfők szombaton, mára újabb lövöldözésekről és halálos áldozatokról vitáznak a felek.

A hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, főleg örmények lakta Hegyi-Karabahért körülbelül 30.000 áldozatot követelő háborút vívtak az 1990-es években. Bár a harcoknak véget vetett az 1994-ben aláírt tűzszünet, azóta sem békét nem kötöttek, sem a terület státuszáról nem döntöttek.

A tavaly októberi utolsó elnöki találkozót most december 19-én követőt Bernben rendezték. Ilham Alijevet és Szerzs Szargaszjánt az EBESZ karabahi rendezésért felelős Minszki csoportja (tagjai az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország), valamint a svájci külügyminiszter ültette egy asztalhoz. Annak ellenére, hogy korábban mindkét államfő értelmetlennek nevezte a személyes találkozást az annyira különböző nézeteik miatt.

Baku azt szeretné, hogy újra az ő fennhatósága alá tartozzon Hegyi-Karabah. Jereván pedig a terület mai státusza, vagyis függetlensége nemzetközi jogi szintű kikiáltásához ragaszkodik – emlékeztetett az orosz Nyezaviszimaja Gazeta ma reggeli cikke.

December 19-én végül az államfők támogatták a közvetítők törekvéseit a fegyveres cselekmények visszaszorítására az azeri-örmény határon, illetve az incidenseket kivizsgáló mechanizmus kidolgozására. Erre nemcsak a korábbi lövöldözések, de a ma reggeli hírek alapján is égető szükség van.

Mára virradóra ugyanis az örmények 1700 lövést regisztráltak az azeri oldalról. Azerbajdzsán pedig 88-at az örmények részéről, amelyre 97 választ adott. Az azeri védelmi minisztérium adatai szerint 18 örmény katona vesztette életét és több mint húszan sérültek meg december 13 és 20. között. A kérdésben függetlennek mondható Szabad Európa Rádió szerint egy azeri és három örmény katona halt meg Hegyi-Karabahban, december 17-18-án.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez