Kulturális tragédia – lángok martaléka lett a 200 éves múzeum

Hatalmas tűz ütött ki a nemzeti múzeumban Rio de Janeiróban, Brazíliában. A dél-amerikai ország legrégebbi tudományos intézményében jóvátehetetlen károkat okoztak a lángok.

Több mint 20 millió tételt tartalmaz a múzeum katalógusa, ennyi tárgy került veszélybe. Köztük a brazil történelem ereklyéi, egyiptomi műkincsek, dinoszaurusz-maradványok, sőt egy 12 ezer éves női csontváz is – a legrégibb, amit az amerikai kontinensen találtak. Senki sem sérült meg az eddigi hírek szerint. Hogy mi veszett oda a tűzben és hogy mitől csaptak fel a lángok, azt egyelőre nem tudják.

A múzeum az idén ünnepelte 200. születésnapját. Épülete korábban a portugál királyi családé volt.

A brazil állami televízió légi felvételein látni lehet, hogy a lángok hogyan terjednek szét az épületben, amely egyébként vasárnap nem is volt nyitva. Sokak szerint az ország és a város vezetői elhanyagolták és alulfinanszírozták az intézményt.

Rio de Janeiro egyébként is egyre inkább önmaga árnyéka immár a növekvő erőszak, a gazdasági hanyatlás és a politikai korrupció következményeként. Pedig alig két éve ért véget az olimpia, melybe dollármilliárdokat öntöttek. Azóta viszont még a turisták száma is visszaesett a játékok előtti szinthez képest.

Most Michel Temer elnök azt tweetelte, hogy szomorú nap ez a braziloknak, 200 év munkája, kutatásai és tudása veszett oda. A brazil Globo televíziónak a múzeum igazgatója kulturális tragédiáról beszélt. Kollégája meg arról, hogy a termekben fapadló volt és rengeteg olyan dolgot tároltak, például papír alapú dokumentációt, ami gyorsan ég.

Az épületben 1818-ban hozták létre a Királyi Múzeumot, hogy népszerűsítsék a tudományos kutatást és a szakemberek számára elérhetővé tegyék a gyűjteményt. A létesítmény nagy része most teljesen odalett – mondják az alkalmazottak. 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez